- Un studiu care a analizat datele a 81.000 de vârstnici a descoperit că demența poate fi asociată cu neplata ratelor
- Primele semne puteau apărea și cu 6 ani înaintea diagnosticului oficial
- Tiparul gasit în cadrul studiului este unul evident
A uita să plătești ratele sau creditele la bancă poate fi un semn de demență, titrează CNN. Așa spune un studiu publicat în jurnalul medical american JAMA, realizat pe subiecți care locuiesc singuri pe tot teritoriul Statelor Unite, analizând istoricul lor bancar.
Cercetarea a descoperit că pacienții cu Alzheimer sau o boală asociată demenței uitau mai des să își plătească ratele și dările către bănci. Tiparele apăreau cu aproximativ 6 ani înaintea diagnosticului, iar gestionarea precară a finanțelor i-a împins pe majoritatea către o refinanțare cu 2 ani și jumătate înainte de diagnosticul oficial.
Lauren Hersch, autorul principal al studiului: „Am fost puțin surprinși că acest comportament era așa de comun, încât l-am putut observa în datele adunate. Doctorii spun la unison că primele semne de demență apar în extrasul de cont, dar încă nu știm exact cu cât timp înainte.”
Cercetătorii au analizat rapoarte ale creditelor de consum aparținând unor 81.000 de asigurați Medicare, pe o perioadă cuprinsă între 1999 și 2018. Datele la nivel comunitar au relevat faptul că cei care uitau să își plătească ratele erau mai târziu diagnosticați cu demență.
Nicholas, profesor asociat al Universității Johns Hopkins: „Este supărător de comun. La nivelul rezultatelor noastre, putem spune că demența este responsabilă de 5% până la 20% dintre ratele neplătite în rândul celor care mai tâziu au fost diagnosticați. Și alți factori pot fi responsabili, dar demența este cel mai important în grupa de vârstă studiată.”