• Căsătoria mai târziu în viață protejează împotriva demenței, iar persoanele singure la bătrânețe prezintă un risc mai mare în cazul demenței, arată studiile.
  • Punctul de plecare al cercetătorilor a fost o examinare a statutului marital a 8706 persoane din grupa de vârstă 44-68 de ani.
  • Riscul crescut asociat demenței la persoanele necăsătorite se poate datora în mare parte faptului că nu au copii.

Căsătoria mai târziu în viață protejează împotriva demenței, iar persoanele singure la bătrânețe prezintă un risc mai mare în cazul demenței, arată studiile.

Există o legătură între a fi căsătorit la vârsta mijlocie și un risc mai mic de demență la o vârstă înaintată. Datele noastre arată, de asemenea, că persoanele divorțate reprezintă o proporție semnificativă a cazurilor de demență”, spune primul autor al studiului, Vegard Skirbek. El este cercetător principal la Departamentul de Sănătate Fizică și Îmbătrânire și la Centrul pentru Fertilitate și Sănătate din cadrul Institutului Norvegian de Sănătate Publică (NIPH).

Punctul de plecare al cercetătorilor a fost o examinare a statutului marital a 8706 persoane din grupa de vârstă 44-68 de ani, înregistrate în diverse registre naționale norvegiene. Apoi au verificat câți dintre ei au dezvoltat demență după vârsta de 70 de ani. O explicație pentru riscul mai scăzut de demență în rândul persoanelor căsătorite poate fi faptul că mariajul este o sursă importantă de contact social.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

S-a demonstrat în mai multe studii că izolarea socială este asociată cu un risc crescut de demență. S-a demonstrat, de asemenea, că mariajul este un factor de protecție deosebit de important împotriva demenței la bărbați. În studiul nostru, însă, căsătoria a fost la fel de importantă atât pentru bărbați, cât și pentru femei”, spune Skirbek.

Riscul crescut asociat demenței la persoanele necăsătorite se poate datora în mare parte faptului că nu au copii. A avea copii pare să fie important, dar testele nu pot determina dacă lipsa copiilor sau lipsa căsătoriei este mecanismul din spatele riscului crescut în cazul demenței”, spune el.

Alte explicații pentru relațiile observate ar putea fi stresul crescut legat de divorț și diferențele de stil de viață. În cadrul studiului, cercetătorii au luat în considerare educația, numărul de copii, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, lipsa de activitate fizică, diabetul, problemele psihologice și lipsa prietenilor apropiați.