• Cercetătorii spun că descoperirile lor adaugă dovezi suplimentare privind relevanța structurii creierului pentru greutate și consumul de alimente.
  • Aproape două treimi dintre adulții din Marea Britanie sunt supraponderali sau trăiesc cu obezitate.
  • Mai mulți factori influențează cât de mult mănâncă oamenii și ce mănâncă.

Creierele persoanelor obeze și supraponderale au centre de control al apetitului diferite de cele ale persoanelor cu greutate mai mică, sugerează un nou studiu. Cercetătorii spun că descoperirile lor adaugă dovezi suplimentare privind relevanța structurii creierului pentru greutate și consumul de alimente, informează Sky News.

Potrivit Biroului pentru Îmbunătățirea Sănătății și Disparități, aproape două treimi dintre adulții din Marea Britanie sunt supraponderali sau au obezitate. Acest lucru crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, cancerul și sănătatea mintală precară.

Mai mulți factori influențează cât de mult mănâncă oamenii și ce mănâncă, inclusiv genetica, reglarea hormonilor și mediul în care trăiesc, spun cercetătorii. Cu toate acestea, nu este pe deplin clar ce se întâmplă cu creierul pentru a ne spune dacă suntem flămânzi sau sătui.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Hipotalamusul, important pentru a determina cât de mult mâncăm

Studiile anterioare au arătat că hipotalamusul – o mică regiune a creierului de mărimea unei migdale – joacă un rol important. Dr. Stephanie Brown, de la Departamentul de Psihiatrie al Universității din Cambridge, a declarat: „Deși știm că hipotalamusul este important pentru a determina cât de mult mâncăm, avem de fapt foarte puține informații directe despre această regiune a creierului la oamenii vii. Acest lucru se datorează faptului că este foarte mică și greu de distins pe scanările tradiționale ale creierului prin RMN”.

Profesorul Paul Fletcher, autorul principal al studiului, tot de la Departamentul de Psihiatrie de la Cambridge, a declarat: Ultimele două decenii ne-au oferit informații importante despre controlul apetitului și despre modul în care acesta poate fi modificat în cazul obezității. Cercetătorii în domeniul metabolismului de la Cambridge au jucat un rol principal în acest sens. Speranța noastră este că, prin această nouă abordare a analizei scanărilor cerebrale în seturi mari de date, putem extinde în continuare această lucrare la oameni”

Majoritatea dovezilor privind rolul hipotalamusului în reglarea apetitului provin din studii pe animale, care indică căi complexe de interacțiune în cadrul hipotalamusului, cu diferite populații de celule care acționează împreună pentru a ne spune când ne este foame sau suntem sătui.

Citește și: