• Într-o nouă analiză, Europa Centrală a avut cea mai mare proporție de locuitori cu anticorpi împotriva bolii Lyme – 21% – față de 9% în America de Nord.
  • Noua analiză a inclus participanți din Asia, Australia, Caraibe, Europa și America de Nord și de Sud.
  • Căpușele, cele care răspândesc boala Lyme la om, preferă climatele calde și umede.

Mai mult de 14% din populația lumii a avut boala Lyme, cea mai frecventă boală transmisă de căpușe, potrivit unei importante analize a cercetărilor disponibile, publicată marți. Europa Centrală a înregistrat cea mai mare rată de infectare, cu 20%, în timp ce bărbații cu vârsta de peste 50 de ani care trăiesc în zonele rurale au fost cei mai expuși riscului, potrivit studiului publicat în revista BMJ Global Health.

Afecțiunea este rareori fatală, dar persoanele mușcate de o căpușă infectată prezintă adesea o erupție cutanată și suferă de simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și articulare, dureri de cap, greață și vărsături.

Pentru a afla cât de frecventă este boala Lyme în întreaga lume, cercetătorii au reunit date din 89 de studii. Bacteria Borrelia burgdorferi (Bb), care provoacă boala, a fost găsită în sângele a 14,5% din totalul celor aproape 160.000 de participanți.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

„Aceasta este cea mai cuprinzătoare și actualizată revizuire sistematică a prevalenței bolii la nivel mondial”, au declarat cercetătorii. După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi au fost Asia de Est, cu 15,9 la sută, Europa de Vest, cu 13,5 la sută, și Europa de Est, cu 10,4 la sută.

Între timp, Caraibe a avut cea mai mică rată, cu doar două procente. Cercetări anterioare au arătat că prevalența bolilor transmise de căpușe s-a dublat în ultimii 12 ani.

Printre motivele acestei creșteri se numără verile mai lungi și mai secetoase din cauza schimbărilor climatice, migrația animalelor, pierderea habitatului și „contactul tot mai frecvent cu animalele de companie”, se arată în studiu. Fermierii și lucrătorii care interacționează în mod regulat cu animale gazdă, cum ar fi câinii și oile, au fost cei mai expuși riscului de a fi mușcați de o căpușă infectată, a constatat studiul.

Acesta a avertizat că datele ar putea fi distorsionate în regiunile în care boala Lyme este endemică, deoarece lucrătorii din domeniul sănătății sunt mai predispuși să efectueze teste regulate de anticorpi acolo, în comparație cu regiunile în care boala este mai puțin frecventă.

De asemenea, studiul a afirmat că cercetările care utilizează o tehnică analitică numită Western Blotting sunt mai fiabile și că utilizarea acesteia „ar putea îmbunătăți semnificativ acuratețea” studiilor viitoare.