Studiu: Peste 50% dintre bolnavii de COVID-19 au dezvoltat anomalii cardiace

Studiu: Peste 50% dintre bolnavii de COVID-19 au dezvoltat anomalii cardiace Sursa Foto: Profimedia
  • Studiu: Mai mult de jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu noul coronavirus au dezvoltat anomalii cardiace.
  • Cercetătorii Centrului de Excelenţă al Fundaţiei Britanice pentru Boli Cardiace din cadrul Universităţii Edinburgh au examinat ecografiile cardiace a 1.216 pacienţi care au coronavirus, din 69 de ţări.
  • Potrivit analizei, 55% dintre pacienţii examinaţi au suferit anomalii cardiace. La un caz din şapte au fost observate anomalii severe.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu noul coronavirus au dezvoltat anomalii ale funcţiilor cardiace, relevă un studiu efectuat la cererea Fundaţiei Britanice pentru Boli Cardiace (British Heart Foundation) şi publicat în European Heart Journal.

Cercetătorii Centrului de Excelenţă al Fundaţiei Britanice pentru Boli Cardiace din cadrul Universităţii Edinburgh au examinat rezultatele ecografiilor cardiace a 1.216 pacienţi care au coronavirus, din 69 de ţări.

Potrivit analizei, 55% dintre pacienţii examinaţi, inclusiv cei care aveau boli cardiace preexistente, au suferit modificări ale modului în care inima pompează.

La un caz din şapte au fost observate anomalii severe.

Dintre cei 1.216 pacienţi examinaţi, 901 nu aveau anomalii cardiace înainte de efectuarea studiului.

Dintre pacienţii care nu aveau boli cardiace preexistente, 46% au dezvoltat anomalii, iar 13% dintre disfuncţiile observate sunt severe.

Modificările au fost observate prima dată la pacienţi bolnavi de COVID-19, iar cercetătorii cred că sunt cauzate de această boală.

„Se ştie că formele severe de gripă afectează inima, dar am fost surprinşi să vedem atât de mulţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care au disfuncţii cardiace severe.

Acum trebuie să înţelegem mecanismul care provoacă anomaliile, să vedem dacă problemele sunt reversibile şi ce efecte cardiace rămân pe termen lung din cauza bolii COVID-19″, afirmă profesorul Marc Dweck.

Concluziile studiului sugerează că sunt necesare examinări cardiace suplimentare în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, pentru a se stabili tratamente care să prevină apariţia disfuncţiilor cardiace pe termen lung.