• Miakowski, profesor și vicepreședinte pentru cercetare la UCSF, a declarat că probleme precum pierderea auzului „persistă în perioada de supraviețuire și au un impact negativ semnificativ asupra diferitelor aspecte ale calității vieții pacienților”.
  • Dar noul studiu este primul care demonstrează că pierderea auzului și tinitus sunt probleme foarte răspândite la supraviețuitorii celor mai frecvente patru tipuri de cancer.
  • Cercetătorii au descoperit rate ridicate de pierdere a auzului și tinitus care apar nu numai cu medicamentele cu platină, ci și cu o altă clasă de medicamente de chimioterapie numite taxani, care pot produce leziuni nervoase.

Pierderea auzului după chimioterapie și țiuitul în urechi, numit tinită, afectează majoritatea supraviețuitorilor adulți ai celor mai frecvente tipuri de cancer, iar un nou studiu sugerează că este necesar un screening auditiv de rutină.

Cercetătorii de la University of California-San Francisco au descoperit că mai mult de jumătate dintre supraviețuitorii de cancer de sân, gastrointestinal, ginecologic sau pulmonar din studiul lor care au primit chimioterapie au sfârșit prin a avea probleme auditive semnificative.

Studiul, finanțat din fonduri federale, a fost publicat miercuri în BMJ Supportive & Palliative Care, potrivit UPI.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Având în vedere că pierderea auzului și tinitus nu sunt evaluate în mod obișnuit la pacienții adulți care sunt tratați cu chimioterapie pentru aceste cancere comune, iar mulți dintre ei pot avea o anumită cantitate de pierdere a auzului legată de vârstă, aceștia ar trebui să fie evaluați pentru probleme de auz înainte, în timpul și după tratament, au declarat cercetătorii.

Christine Miaskowski, cercetătorul principal al studiului, a declarat că există o explicație simplă pentru care problemele de auz după chimioterapie au fost trecute cu vederea.

„Cu excepția durerii și a oboselii, care sunt evaluate în mod obișnuit la pacienții oncologici, medicii nu întreabă despre alte simptome”, a declarat Miaskowski pentru UPI prin e-mail. „Acest lucru se datorează faptului că accentul principal este pus pe vindecarea bolii, nu pe o evaluare a efectelor secundare ale chimioterapiei”, a spus ea.

Dar, Miakowski, profesor și vicepreședinte pentru cercetare la UCSF, a declarat că probleme precum pierderea auzului „persistă în perioada de supraviețuire și au un impact negativ semnificativ asupra diferitelor aspecte ale calității vieții pacienților”.

Pierderea auzului, un efect secundar comun

Studiile anterioare au constatat pierderea auzului la copiii cu cancer și la adulții cu cancer testicular sau cancer la cap și gât care au primit regimuri de chimioterapie cu medicamente cu platină, a spus Miaskowski.

Dar noul studiu este primul care demonstrează că pierderea auzului și tinitus sunt probleme foarte răspândite la supraviețuitorii celor mai frecvente patru tipuri de cancer.

Cercetătorii au descoperit rate ridicate de pierdere a auzului și tinitus care apar nu numai cu medicamentele cu platină, ci și cu o altă clasă de medicamente de chimioterapie numite taxani, care pot produce leziuni nervoase.

Regimurile de chimioterapie care conțin platină și taxani sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata majoritatea cancerelor, au remarcat aceștia.

„Pacienții și supraviețuitorii care primesc aceste regimuri de chimioterapie cu leziuni nervoase trebuie să își testeze auzul înainte de a începe chimioterapia, la finalizarea chimioterapiei și în fiecare an după terminarea chimioterapiei”, a spus Miaskowski.

Ea a spus că cea mai surprinzătoare constatare a studiului a fost rata ridicată de apariție a pierderii auzului în cazul regimurilor de chimioterapie care conțin taxani.

Deși pierderea auzului în urma medicamentelor pe bază de platină și taxani este permanentă, oamenii pot beneficia de utilizarea unui aparat auditiv, au spus cercetătorii.

Faptul că doar 17% dintre supraviețuitorii de cancer din cadrul studiului foloseau un aparat auditiv sugerează că medicii trebuie să îi trimită în mod obișnuit la testele de auz, au remarcat aceștia.

„Această problemă este una simplă de abordat. Testele de audiție sunt ușor disponibile”, a spus Maskowski. „Principalul lucru de reținut este că pierderea auzului asociată cu chimioterapia neurotoxică se îmbunătățește cu un aparat auditiv”.

Ea a adăugat: „Pacienții trebuie să fie informați despre acest efect advers comun al chimioterapiei”.

Noul studiu

Studiul a inclus 273 de supraviețuitori ai cancerului, cu vârsta medie de 61 de ani, care au încheiat tratamentul împotriva cancerului cu aproximativ cinci ani înainte.

În general, peste 50% dintre ei au suferit o pierdere semnificativă a auzului, confirmată de o audiogramă, un tip de examinare a auzului, și peste 35% au raportat tinitus.

Acei participanți la studiu cu pierderi de auz au raportat niveluri moderate până la severe de afectare în cazul activităților de rutină, cum ar fi ascultarea televizorului sau a radioului, discuțiile cu membrii familiei și cu prietenii sau conversațiile în restaurante, se arată într-un comunicat de presă.

Cei cu tinitus au raportat că această problemă a interferat cu capacitatea lor de a se concentra sau de a se relaxa, cu starea lor de spirit și cu plăcerea de a trăi, precum și cu somnul.

Cercetătorii au declarat că pierderea auzului este adesea subestimată. În timp ce 31% dintre participanții la studiu au negat că ar avea această problemă, s-a constatat mai târziu că aceștia aveau deficiențe de auz la audiometrie.