• Trezirea cu respirația de dimineață poate fi neplăcută – dar știai că mirosul neplăcut poate fi un semn de avertizare a bolilor de inimă?
  • Cercetătorii au identificat că o bacterie comună, numită Fusobacterium nucleatum, este legată de dezvoltarea acestei boli devastatoare.
  • Bacteria orală provoacă respirația urât mirositoare și boli ale gingiilor, dar oamenii de știință susțin că ar putea fi un potențial factor de risc pentru boala coronariană.

Trezirea cu respirația de dimineață poate fi neplăcută – mai ales pentru partenerul tău de viață – dar știai că mirosul neplăcut poate fi un semn de avertizare a bolilor de inimă?

Boala coronariană (CHD), cunoscută și sub numele de boală cardiacă ischemică, descrie ceea ce se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a inimii este blocată sau întreruptă de o acumulare de substanțe grase în arterele coronare, scrie NHS. Aceasta este responsabilă pentru aproximativ 66 000 de decese în Marea Britanie în fiecare an, echivalentul a 180 de persoane în fiecare zi, sau un deces la fiecare opt minute.

Cercetătorii de la Global Health Institute din Elveția au identificat că o bacterie comună, numită Fusobacterium nucleatum, este legată de dezvoltarea acestei boli devastatoare. Bacteria orală provoacă respirația urât mirositoare și boli ale gingiilor, dar oamenii de știință susțin că ar putea fi un potențial factor de risc pentru boala coronariană.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Autorul principal al cercetării, Flavia Hodel, a declarat: Deși s-au făcut progrese enorme în înțelegerea modului în care se dezvoltă boala coronariană. Am vrut să contribuim la umplerea unor lacune în înțelegerea bolii coronariene prin analizarea mai cuprinzătoare a rolului infecțiilor”.

Echipa de cercetare a analizat datele de sănătate, informațiile genetice și probele de sânge de la 3.459 de persoane. În perioada de urmărire de 12 ani, aproximativ șase la sută dintre participanți au suferit un atac de cord sau un alt eveniment cardiovascular dăunător. Echipa a testat probele de sânge ale participanților pentru prezența anticorpilor împotriva a 15 virusuri diferite, șase bacterii și un parazit. Constatările lor au sugerat că anticorpii împotriva Fusobacterium nucleatum au fost legați de un risc cardiovascular ușor crescut.

Fusobacterium nucleatum ar putea contribui la riscul cardiovascular prin creșterea inflamației sistemice”, a explicat Hodel. Oamenii de știință au explicat că acest lucru se datorează „prezenței bacteriene în gură sau prin colonizarea directă a pereților arteriali sau a plăcii care căptușește pereții arteriali”.

Rezultatele noastre ar putea conduce la noi modalități de identificare a persoanelor cu risc ridicat”, a adăugat coautorul Jacques Fellay, profesor la Școala de Științe ale Vieții din Elveția. Echipa a concluzionat că prezența Fusobacterium nucleatum ar putea fi folosită pentru a identifica pacienții cu risc de boli coronariene.

Acest instrument de screening poate ajuta persoanele identificate să ia măsuri preventive pentru a evita boala, cum ar fi schimbarea stilului de viață. Mai mult, dacă infecția cu Fusobacterium nucleatum este tratată, aceasta ar putea ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Doi dintre cei mai importanți factori sunt tensiunea arterială și colesterolul sănătos. O tensiune arterială ideală ar trebui să se situeze între 90/60mmHg și 120/80mmHg. Medicul de familie și autorul Dr. Allswell E Eno a împărtășit mai multe modalități prin care tensiunea arterială poate fi coborâtă la niveluri mai sănătoase.

El a sfătuit: „Faceți exerciții aerobice regulate (spre deosebire de greutăți, exercițiile aerobice sunt cele care fac inima să se accelereze, de exemplu, alergatul, înotul) de la vârsta școlară. Evitați să deveniți supraponderali și nu vă apucați de fumat. Dacă beți alcool, beți cu moderație (cunoașteți-vă unitățile; maximul recomandat pe săptămână pentru bărbați și femei a rămas la 14 unități în ultimii 15 ani sau cam așa ceva). Reduceți consumul de sare din alimentație.”

Făcând exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute pe zi, pe lângă o dietă sănătoasă, vă puteți reduce riscul de boli coronariene.