- Restricția de sare este frecvent recomandată în ghidurile privind insuficiența cardiacă, au spus oamenii de știință.
- Dar cantitatea optimă la pacienții cu insuficiență cardiacă, în special la cei cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată, rămâne controversată.
- Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 2.300 de miligrame pe zi și o limită ideală de cel mult 1.500 mg. pe zi pentru majoritatea adulților.
O restricție prea mare a consumului de sare poate înrăutăți de fapt prognosticul persoanelor cu o formă comună de insuficiență cardiacă, sugerează un studiu publicat luni.
Cercetarea, publicată online în revista Heart, a sugerat posibilul beneficiu al adăugării de sare în alimentele gătite pentru anumiți pacienți cu insuficiență cardiacă, scrie UPI.
Iar cercetătorii au spus că asocierea dintre restricția prea mare de sare și rezultatele slabe a fost mai pronunțată la pacienții cu vârsta de 70 de ani sau mai tineri și la persoanele care nu sunt de culoare albă.
„O restricție prea strictă a aportului de sare din alimentație ar putea dăuna pacienților cu [insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată] și este asociată cu un prognostic mai prost”, au declarat cercetătorii chinezi într-un comunicat de presă.
„Medicii ar trebui să reconsidere acordarea acestui sfat pacienților”, au spus aceștia.
În cazul acestui tip de insuficiență cardiacă, care reprezintă jumătate din toate cazurile, ventriculul stâng al inimii nu se poate umple corespunzător cu sânge, astfel încât mai puțin sânge este pompat în organism, au explicat cercetătorii.
Medicii recomandă restricția de sare în mod obișnuit
Restricția de sare este frecvent recomandată în ghidurile privind insuficiența cardiacă, dar cantitatea optimă la pacienți, în special la cei cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată, rămâne controversată.
Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 2.300 de miligrame pe zi și o limită ideală de cel mult 1.500 mg. pe zi pentru majoritatea adulților.
Dar cercetătorii au spus că intervalul optim de restricție și efectul său asupra pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată nu este clar, deoarece aceste persoane au fost adesea excluse din studiile relevante.
Noul studiu
Pentru a explora asocierea cu aportul de sare, cercetătorii s-au bazat pe o analiză secundară a datelor de la 1.713 persoane cu vârsta de 50 de ani și peste, care au participat la un studiu de fază 3, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cunoscut sub numele de TOPCAT.
Această cercetare a fost concepută pentru a determina dacă medicamentul spironolactona ar putea trata eficient insuficiența cardiacă simptomatică cu fracție de ejecție conservată.
Participanții la noul studiu au fost întrebați cât de multă sare adăugau în mod obișnuit la gătitul alimentelor de bază, cum ar fi orezul, pastele și cartofii, supa, carnea și legumele. Acest lucru a fost punctat cu 0 puncte dacă nu adăugau sare; 1 pentru 1/8 linguriță, 2 pentru 1/4 linguriță și 3 pentru 1/2 linguriță sau mai mult.
Cercetătorii au monitorizat apoi starea de sănătate a participanților timp de 3 ani în medie, analizând un compozit de deces din cauza bolilor cardiovasculare sau internare în spital pentru insuficiență cardiacă plus stop cardiac avortat, se arată în comunicatul de presă.
Ei au analizat, de asemenea, rezultatele secundare: decesul din orice cauză și decesul din cauza bolilor cardiovasculare plus admiterea în spital pentru insuficiență cardiacă.
Puțină sare reduce riscurile
Aproape jumătate dintre participanți au avut un scor de sare de gătit de zero. Dintre aceștia, mai mult de jumătate erau bărbați, la 56%, și 81% erau de culoare albă. Aceștia cântăreau semnificativ mai mult decât indivizii cu un scor al sării de gătit peste zero.
Studiul a constatat că participanții cu un scor al sării de gătit peste zero prezentau un risc semnificativ mai mic decât indivizii al căror scor era zero, în principal pentru că era mai puțin probabil ca aceștia să fie internați în spital pentru insuficiență cardiacă.
Participanții „de culoare și de alte etnii” păreau să beneficieze mai mult de adăugarea de sare la gătit în comparație cu cei de etnie albă, deși cifrele au fost mici, se arată în comunicatul de presă.
Cercetătorii au recunoscut că scorul de sare pentru gătit a fost auto-raportat și au spus că nu au putut exclude ideea că persoanele cu o stare de sănătate mai precară ar fi putut fi sfătuite să își limiteze și mai mult consumul de sare.