• Cercetătorii de la o Universitate din Canada au încercat să observe dacă există o relație între anumite tipuri de cancer și frecvența lor în cazul persoanelor care locuiesc în imediata apropiere a incendiilor de vegetație.
  • Descoperirile au relevat rate mai mari de tumori cerebrale și de cancer pulmonar la populațiile care trăiesc la mai puțin de 50 km de un incendiu de pădure care a avut loc în ultimii 10 ani.
  • Cercetătorii au fost impulsionați de lacunele privind efectele pe termen lung asupra sănătății în urma expunerii la aceste evenimente.

Un studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill (Canada), a investigat relația dintre anumite tipuri de cancer și frecvența lor în cazul persoanelor care locuiesc în imediata apropiere a incendiilor de vegetație.

Descoperirile au relevat rate mai mari de tumori cerebrale și de cancer pulmonar la populațiile care trăiesc la mai puțin de 50 km de un incendiu de pădure care a avut loc în ultimii 10 ani.

Efectele asupra sănătății în urma expunerii la un incendiu de vegetație sunt bine cunoscute. Ratele mai mari de astm și de boli cardiovasculare sunt adesea raportate atunci când calitatea aerului scade brusc în timpul unui incendiu de vegetație. De asemenea, în urma unui incendiu de vegetație de proporții se observă o serie de rezultate adverse în timpul sarcinii.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cercetătorii au fost impulsionați de lacunele privind efectele pe termen lung asupra sănătății în urma expunerii la aceste evenimente. Acest nou studiu și-a propus să analizeze datele de sănătate de la aproximativ două milioane de persoane din Canada, pe o perioadă de 20 de ani.

Studiul a analizat populațiile care locuiau la o distanță între 20 și 50 km de un incendiu de pădure care a avut loc, iar apoi a fost examinată incidența anumitor tipuri de cancer în următorii 10 ani. În comparație cu cei neexpuși la incendii, cercetarea a constatat că cei care locuiau la mai puțin de 50 km de un incendiu de pădure aveau o incidență cu 4,9% mai mare a cancerului pulmonar și o incidență cu 10% mai mare a tumorilor cerebrale.

Aceste rate mai mari de cancer au fost similare atât la populațiile cu rază de 20 km, cât și la cele cu rază de 50 km.

„Incendiile de vegetație au tendința de a se produce în aceleași locuri în fiecare an, dar știm foarte puțin despre efectele pe termen lung ale acestor evenimente asupra sănătății”, a declarat Scott Weichenthal, unul dintre autorii noului studiu. „Studiul nostru arată că traiul în imediata apropiere a incendiilor de vegetație poate crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.”

Primul studiu care investighează o potențială asociere pe termen lung între expunerea la incendii de pădure și riscul de cancer

În studiu se sugerează că este probabil să existe o serie de moduri în care un incendiu de vegetație ar putea crește riscul de cancer la populațiile din jur, dincolo de simpla expunere la fum în zilele și săptămânile imediat următoare.

Contaminarea solului și a apei, de exemplu, a fost detectată în lunile și anii care urmează unui incendiu de vegetație. Această contaminare poate include metale grele și alți compuși organici volatili.

„Mai mult, există, de asemenea, o preocupare că poluanții derivați din incendii ar putea fi reținuți în mediile interioare pentru perioade lungi de timp, dar puține studii au examinat această chestiune”, au notat cercetătorii în noul studiu. „Un studiu a raportat concentrații detectabile de cărbune în eșantioane de șervețele colectate din locuințe la trei-opt luni după un incendiu de vegetație major în New Mexico, SUA”.

Studiul suferă, de asemenea, de o mulțime de limitări. De exemplu, studiul a constatat creșteri similare ale riscului de cancer la populațiile cu expuneri scăzute la incendii de vegetație.

Cercetătorii sugerează că diferitele expuneri la incendiile de vegetație vor trebui să fie clarificate în cadrul unor studii ulterioare. Poate că unele incendii de vegetație supun populațiile la poluanți mai periculoși.

Și alte întrebări rămân fără răspuns, cum ar fi care sunt efectele pe termen lung asupra sănătății în urma unui singur incendiu de vegetație, în comparație cu o populație expusă la mai multe incendii de vegetație de amploare mai mică, însă pe parcursul mai multor ani?

Există o urgență globală în ceea ce privește înțelegerea efectelor pe termen lung ale acestor evenimente asupra sănătății

Cu toate acestea, descoperirile sunt noi și, având în vedere creșterea ratelor de incendii de vegetație din întreaga lume din cauza schimbărilor climatice, cercetătorii indică faptul că există o urgență globală în ceea ce privește înțelegerea efectelor pe termen lung ale acestor evenimente asupra sănătății.

„… având în vedere limitările studiului și pentru că acesta este primul studiu epidemiologic care investighează asocierile dintre incendiile de vegetație și riscul de cancer, subliniem că un efect cauzal nu poate fi stabilit din acest studiu unic”, au reiterat cercetătorii în concluzia studiului.

Noul studiu a fost publicat în „The Lancet Planetary Health.”