• Suprafețele umede, inclusiv mâinile, oferă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor precum E.coli.
  • Cel puțin 85 % din toți microbii care se transmit prin intermediul oamenilor au loc prin intermediul mâinilor umede, după cum ilustrează studiile inițiale.

Suprafețele umede, printre care se numără și mâinile, oferă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor precum E.coli, explică Dr. David Webber, microbiolog la Colegiul Universitar din Swansea. Unele tipuri de E. coli pot provoca diaree, în timp ce altele provoacă infecții ale tractului urinar, boli respiratorii și pneumonie.

Cel puțin 85% din toți microbii care se transmit de la oameni au loc prin intermediul mâinilor umede, după cum ilustrează studiile inițiale. Potrivit doctorului Webber, epidemia de coronavirus a dus la o mai mare atenție acordată modului adecvat de spălare a mâinilor, inclusiv la orientările de sănătate publică publicate de Organizația Mondială a Sănătății). Dar când vine vorba de uscarea mâinilor, care este la fel de importantă în protejarea bunăstării, nu există nicio indicație privind procedurile adecvate pentru a o face, notează Dr. Webber.

„Suprafețele umede, inclusiv mâinile, permit bacteriilor să se dezvolte”, explică el. Studiul a demonstrat că transmiterea bacteriilor este direct legată de eficiența și de timpul necesar pentru uscarea mâinilor. Pe măsură ce apa este ștearsă, s-a constatat că transferul de bacterii scade lent.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Microbiologul a elaborat o listă de opt metode populare aplicate de oameni pentru a-și usca mâinile la nivel global. Lista este ierarhizată de la cea mai bună metodă de uscare a mâinilor până la cea mai proastă din partea de jos, ceea ce echivalează cu a nu se spăla deloc pe mâini:

  1. Chirurgul. Această metodă este clasată ca fiind cea mai bună metodă de uscare a mâinilor. Aceasta presupune să vă treceți bine degetele sub un uscător de mâini prin fiecare parte. Aceasta asigură eliminarea completă a umidității de pe mâini, făcându-le libere de bacterii.
  2. Stoarcerea. Este a doua cea mai bună metodă și presupune stoarcerea mâinilor sub un uscător de mâini. Frecarea suplimentară ajută la îndepărtarea picăturilor de apă.
  3. Agitatorul. Clasată pe locul trei, această metodă presupune eliminarea excesului de umiditate prin scuturarea mâinilor înainte de a le trece sub un uscător. Dezavantajul este că poate acționa și ca o modalitate de răspândire a bacteriilor peste tot prin umezirea băii cu picături de apă.
    Pentru a evita acest lucru, este foarte recomandat să scuturați mâinile într-o chiuvetă.
  4. Risipitorul de hârtie. Aceasta presupune folosirea unui teanc de prosoape de hârtie pentru a șterge excesul de apă. Dar experții avertizează că este potențial risipitor și un pericol pentru mediu.
  5. Contrabandistul de role de hârtie igienică. Este catalogată în categoria celor mai proaste metode de uscare a mâinilor și presupune folosirea rolelor de hârtie igienică. Această metodă este neigienică, deoarece tinde să vă lase mâinile acoperite de particule mici de hârtie igienică contaminată de pe rolele de hârtie igienică.
  6. Cel cu pantalonii murdari. Aceasta implică folosirea fustei sau a pantalonilor pentru a-ți usca mâinile. Bacteriile pot fi transferate prin haine către mâini, înfrângând chiar scopul spălării acestora în primul rând, și nu este de mirare că este clasată printre cele mai proaste metode.