• Factorul neurotrofic derivat din creier promovează creșterea și supraviețuirea celulelor neuronale din creier.
  • Cea mai bună performanță în ceea ce privește producția de BDNF a fost obținută în cazul ciclismului scurt și intensiv.
  • Trombocitele stochează o cantitate mare de BDNF, ceea ce ar putea explica vârful care coincide cu ciclismul intens.

Șase minute de exerciții fizice de intensitate ridicată sunt suficiente pentru a produce o proteină cheie în creier, o proteină importantă pentru formarea, funcționarea și memoria creierului și care a fost implicată în evoluția tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Proteina specializată în cauză se numește factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) și promovează atât creșterea și supraviețuirea celulelor neuronale din creier, cât și facilitarea dezvoltării de noi legături și căi de semnalizare.

BDNF s-a dovedit a fi foarte promițător în modelele animale, dar intervențiile farmaceutice nu au reușit până acum să valorifice în siguranță puterea protectoare a BDNF la om”, spune fiziologul de mediu Travis Gibbons, de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Am văzut necesitatea de a explora abordări non-farmacologice care pot păstra capacitatea creierului, pe care oamenii le pot folosi pentru a crește în mod natural BDNF pentru a ajuta la îmbătrânirea sănătoasă.”

În cadrul acestui studiu, 12 voluntari activi din punct de vedere fizic (cu vârste cuprinse între 18 și 56 de ani) au fost supuși la trei teste pentru a vedea care dintre ele era cel mai bun pentru a genera BDNF în creier: 20 de ore de post, 90 de minute de ciclism sau 6 minute de ciclism viguros.

Cea mai bună performanță în ceea ce privește producția de BDNF a fost obținută în cazul ciclismului scurt și intensiv. De fapt, aceasta a sporit nivelurile de BDNF din sânge de patru sau cinci ori, în comparație cu o ușoară creștere după exerciții fizice ușoare și nicio schimbare în cazul postului.

Următoarea întrebare este de ce se întâmplă acest lucru – și asta este ceva pentru un studiu ulterior. În cele din urmă, exercițiile fizice de intensitate ridicată ar putea fi folosite ca o modalitate convenabilă și ieftină de a menține creierul sănătos și de a proteja împotriva dezvoltării bolilor.

Este posibil ca creșterea numărului de trombocite din sânge care apare în mod natural odată cu exercițiile fizice să explice aceste rezultate. Trombocitele stochează o cantitate mare de BDNF, ceea ce ar putea explica vârful care coincide cu ciclismul intens. Alternativ, creșterea ar putea fi cauzată de faptul că creierul trece de la o sursă de combustibil la alta în urma unui exercițiu intens, spun cercetătorii, forțând organismul să apeleze la lactat mai degrabă decât la rezervele de glucoză.

Această schimbare de substrat permite creierului să utilizeze combustibili alternativi și inițiază producția de factori neurotrofici cheie, cum ar fi BDNF”, spune Gibbons.

fectele combinate ale postului și ale exercițiilor fizice intense reprezintă o altă cale potențială de explorat. Avem acum numeroase studii care leagă împreună exercițiile fizice de beneficiile care pot fi observate la nivelul creierului, fie că este vorba de îmbunătățirea concentrării sau de stimularea funcției cognitive, și este probabil că vor urma multe alte descoperiri.

Devine din ce în ce mai clar că exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea creierului în toate etapele vieții”, spune Kate Thomas, fiziolog specializat în exerciții fizice și autor al studiului la Universitatea din Otago. Aceste date arată o cale prin care exercițiile fizice intense pot juca un rol. Din fericire, exercițiile fizice sunt accesibile pe scară largă, echitabile și accesibile.”