• Stresul constant îți poate înrăutăți vederea în timp, informează un studiu recent asupra șoarecilor.
  • Un nou studiu a descoperit că stresul constant îmbătrânește celulele din ochi, determinându-le să moară mai repede.
  • Descoperirile ar putea deschide noi căi pentru a viza și a păstra funcția celulară la persoanele cu glaucom.

Stresul constant îți poate înrăutăți vederea în timp, informează un studiu recent asupra șoarecilor. Un nou studiu a descoperit că stresul constant îmbătrânește celulele din ochi, determinându-le să moară mai repede.

Toate celulele îmbătrânesc, iar cele din ochi nu fac excepție. Dar îmbătrânirea în masă și moartea celulelor ganglionare retiniene din ochi reprezintă un factor de risc major pentru glaucom. Având în vedere că oamenii trăiesc mai mult, estimările actuale privind îmbătrânirea populației sugerează că numărul persoanelor cu glaucom va crește la peste 110 milioane până în 2040.

Stresul, cum ar fi creșterea presiunii intraoculare în ochi, forțează țesutul retinian să treacă prin schimbări epigenetice și transcripționale similare celor din îmbătrânirea naturală. În cazul țesutului retinian tânăr, autorii studiului au arătat că stresul repetat a forțat țesutul ocular să accelereze procesul de îmbătrânire. Descoperirile ar putea deschide noi căi pentru a viza și a păstra funcția celulară la persoanele cu glaucom.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Lucrarea noastră subliniază importanța diagnosticării și prevenirii timpurii, precum și a gestionării specifice vârstei a bolilor legate de vârstă, inclusiv a glaucomului”, spune autorul studiului Dorota Skowronska-Krawczyk, profesor asistent de Phsiologie și Biofizică și Oftalmologie și profesor al Centrului de Cercetare Translațională a Vederii de la Universitatea din California, Irvine School of Medicine, într-o declarație. „Modificările epigenetice pe care le-am observat sugerează că schimbările la nivelul cromatinei sunt dobândite într-un mod cumulativ, în urma mai multor cazuri de stres. Acest lucru ne oferă o fereastră de oportunitate pentru prevenirea pierderii vederii, dacă și atunci când boala este recunoscută din timp.”

Presiunea intraoculară din ochi are un ritm circadian care oscilează între 12-21 mmHg la persoanele sănătoase. Aceasta este cea mai ridicată la aproape două treimi dintre indivizi pe timp de noapte. Deoarece există o amplitudine mare a presiunii intraoculare, o singură măsurătoare nu este suficientă pentru a prezice evoluția bolii la persoanele cu glaucom. Fluctuațiile pe termen lung la presiunea intraoculară sunt considerate un predictor puternic pentru evoluția glaucomului. Rezultatele studiului duc această predicție cu un pas mai departe. Ele sugerează că impactul fluctuațiilor repetitive și ușoare este cel care accelerează îmbătrânirea țesutului retinian.

Lucrarea noastră arată că chiar și o creștere hidrostatică moderată a presiunii intraoculare duce la pierderea celulelor ganglionare retiniene și la defecte vizuale corespunzătoare atunci când este efectuată pe animale în vârstă”, explică Skowronska-Krawczyk. Continuăm să lucrăm pentru a înțelege mecanismul schimbărilor cumulative în timpul îmbătrânirii, pentru a găsi potențiale ținte terapeutice. De asemenea, testăm diferite abordări pentru a preveni procesul de îmbătrânire accelerată care rezultă din stres.”

Activitatea de cercetare nu a fost posibilă fără un nou instrument care măsoară vârsta pe baza modificărilor de metilare din ADN-ul țesuturilor. Ceasurile epigenetice vor ajuta la măsurarea stresului și a pierderii viitoare a vederii prin estimarea vârstei țesutului retinian. Studiul este publicat în revista Aging Cell.