• Tații cu antecedente de tratament antidepresiv prezintă un risc crescut de a necesita tratament pentru depresie după nașterea unui copil, arată un studiu britanic.
  • Sănătatea mentală a taților este adesea ignorată sau subevaluată în comparație cu sănătatea mamei și a copilului.
  • Tații care trăiesc în zone defavorizate prezintă un risc mai mare de a primi prescripții pentru antidepresive după nașterea copilului.

Potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, tații cu un istoric recent de tratament antidepresiv sunt mai predispuși la depresie, după nașterea unui copil. Cercetarea a implicat peste o jumătate de milion de bărbați și a evidențiat o legătură semnificativă între utilizarea antidepresivelor anterioare și necesitatea unui tratament ulterior după apariția unui copil.

„Descoperirile noastre sugerează că tații recenti nu sunt mai predispuși să ia antidepresive, dar relația dintre depresie și paternitate este complexă”, a spus Smith. 

„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă tratamentul cu antidepresive sau depresia poate fi o barieră în calea paternității și dacă paternitatea este o barieră în calea tratamentului antidepresiv”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cercetătorii au observat că există diferențe în privința prescripțiilor de antidepresive în funcție de nivelul de dezavantaj socio-economic al locuinței taților. Aceștia care trăiau în zonele cele mai defavorizate, au prezentat un risc cu 18% mai mare de a primi o rețetă de antidepresive în comparație cu tații care locuiau în zonele mai puțin favorizate.

Stigmatul asociat tratamentului sănătății mintale pentru bărbați, în special după nașterea unui copil, reprezintă o problemă care trebuie abordată, relatează Medpage Today. Într-o perioadă în care atenția se concentrează în principal pe sănătatea mamei și a copilului, sănătatea mentală a taților poate fi adesea neglijată sau subestimată.

În general, perioada postnatală poate fi una plină de provocări și ajustări pentru tați, la fel cum este și pentru mame. Schimbările hormonale, responsabilitățile sporite și presiunile sociale pot avea un impact semnificativ asupra stării de bine emoțională a taților. Este esențial să se ofere un mediu propice în care tații să se simtă confortabil în a-și exprima emoțiile și în a cere ajutor atunci când este nevoie.

Pe lângă sprijinul din partea partenerului și familiei, interacțiunea cu profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi medicii de familie sau terapeuții specializați în sănătatea mentală, poate fi deosebit de benefică. Consultarea și tratamentul adecvat în această perioadă ar putea contribui la prevenirea dezvoltării sau agravării simptomelor depresiei și la promovarea unui mediu sănătos în familia taților și pentru copilul nou-născut.

De asemenea, este important să se ia în considerare și factorii socio-economici în abordarea sănătății mentale a taților. Cercetarea a evidențiat diferențe semnificative în privința prescripțiilor de antidepresive în funcție de nivelul de dezavantaj socio-economic al locuinței taților. Această constatare subliniază necesitatea de a acorda atenție inegalităților și nevoilor specifice ale diferitelor grupuri sociale în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate mentală și suport adecvat.

Citește și: