• Tratamentele oncologice au un risc mai mare la femei.
  • Șansele ca femeile să rămână cu sechele, mai ales, după imunoterapie, sunt de 34% mai mari comparativ cu bărbații.
  • Majoritatea studiilor preclinice nu fac diferența pe sexe.

Femeile suferă mai multe efecte adverse după tratamentele pentru cancer comparativ cu bărbații. Un studiu care a implicat douăzeci și trei de mii de pacienți arată că femeile au un risc cu 34% mai mare de a suferi sechele, mai ales, după imunoterapie.

Noul studiu reprezintă prima cercetare care evaluează sistematic, pe un eșantion mai mare, diferențele de toxicitate în urma tratamentului oncologic între bărbați și femei pentru metode chimioterapeutice tradiționale, dar și pentru terapii noi, cum ar fi terapiile țintite și imunoterapia.

Studiul, realizat în SUA și publicat în „Journal Of Clinical Oncology”, dezvăluie că, după ce au primit tratament pentru cancer, femeile au un risc cu 34% mai mare de a dezvolta reacții adverse simptomatice grave comparativ cu bărbații. Mai ales dacă tratamentul a fost imunoterapie, pentru că în cazul acestui tratament, femeile prezintă un risc cu 49% mai mare de a avea sechele decât bărbații.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Femeile au un risc mai mare de reacții adverse hematologice grave, în special, la pacienții cu cancer de colon care au primit tratament complementar terapiei principale.

Cercetătorii au revizuit studiile de fază II și III de cancer efectuate de centrul SWOG, care se ocupă cu tratarea cancerului în SUA, între 1980 și 2019.

Au fost excluse acele studii pe anumite tumori în funcție de sex (cum ar fi cel de sân sau de prostată) și specialiștii au analizat, în total, 23.300 de pacienți (38% femei), care au avut aproape 275.000 de efecte adverse.

Această cercetare nu oferă explicații cu privire la diferențele privind reacția la tratamentul pentru cancer la femei și bărbați, dar experții cred că există mai multe motive.

Primul ar fi acela că femeile, de exemplu, elimină mai greu fluorouracilul, un tratament pentru cancer care ucide celulele canceroase.

Femeile și bărbații diferă prin modul în care asimilează fizic medicamentele. Studiul adaugă că microbiomul intestinal, care este ecosistemul microbilor care populează organismul, poate fi, de asemenea, implicat.

O altă explicație ar fi aceea că femeile participă mai puțin la studiile preclinice, iar cercetările sunt, adesea, realizate pe celule masculine. În consecință, experți din SUA spun că doza de medicamente va trebui adaptată și în funcție de sexul pacientului.