• „Să uiți din când în când” este un semn că memoria funcționează cum trebuie
  • Oamenii care uită detaliile neimportante se concentrează mai bine pe ce contează cu adevărat
  • Nu trebuie confundată uitarea ocazională, considerată a fi normală, cu cea „frecventă, alarmantă”

Uită ce se spunea despre uitare. Lipsa memoriei a fost deseori corelată cu lipsa de inteligență. Acum, un nou studiu realizat de Universitatea din Toronto susține că, de fapt, o memorie puternică este o calitate supraestimată, iar a fi puțin uituc este de fapt un avantaj, relatează indy100.com

Profesorul Blake Richland, unul dintre editorii studiului: „Este important să uiți detaliile inutile și să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante, care te ajută să iei decizii în lumea reală”.

Profesorii Richards și Paul Frankland au sugerat că memoria este folosită pentru a optimiza deciziile, prin păstrarea informațiilor esențiale și ignorarea lucrurilor neimportante.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Conform studiului, acest aspect al uitării este mai mult un plus decât un minus, dovedind că memoria funcționează exact așa cum trebuie. De exemplu, cercetătorii consideră că oamenii care uită anumite detalii despre un eveniment din trecut, dar încă văd imaginea per ansamblu, pot generaliza mai bine experiențele, față de cei care își amintesc mai multe.

Totuși, specialiștii sugerează că această ,,uitare benefică” nu trebuie confundată cu uitarea „frecventă, alarmantă”, care este o problemă.

Conform profesorului Richards, creierul separă informația care trebuie păstrată de cea care trebuie uitată pe baza anumitor criterii, precum posibilitatea de a retrăi aceeași experiență în viitor.