• Potrivit cercetătorilor lituanieni, unul dintre primele semne ale bolii Parkinson la care trebuie să fim atenți este schimbarea vorbirii.
  • Cercetătorii au dezvoltat un sistem pentru a detecta mai rapid aceste modificări, deși avertizează că este prea devreme pentru a înlocui testele de diagnosticare obișnuite cu sistemul lor.
  • Boala Parkinson afectează peste 10 milioane de persoane din întreaga lume.

Potrivit cercetătorilor lituanieni, unul dintre primele semne ale bolii Parkinson la care trebuie să fim atenți este schimbarea vorbirii. În prezent, nu există un tratament pentru Parkinson, dar o intervenție timpurie ar putea ajuta la gestionarea bolii neurologice. Boala Parkinson afectează peste 10 milioane de persoane din întreaga lume. Simptomele cele mai evidente sunt pierderea funcției motorii, pacienții având în mod obișnuit tremurături ale mâinilor, rigiditate musculară și probleme de echilibru. Potrivit noului studiu, aceste simptome se manifestă după ce boala Parkinson se află deja într-un stadiu mai avansat.

Echipa de la Universitatea de Tehnologie din Kaunas (KTU) și-a concentrat atenția asupra modificărilor în exprimarea vorbirii vocale ca posibil indicator timpuriu al bolii Parkinson. Cercetările anterioare privind alte tulburări ale funcției motorii au constatat că dificultățile de vorbire apar adesea înainte de apariția altor simptome. Studiul a folosit inteligența artificială pentru a analiza tiparele de vorbire ale persoanelor care vorbesc limba lituaniană. Participanții au intrat într-o cabină izolată fonic, unde un microfon a înregistrat vorbirea persoanelor cu și fără Parkinson. Algoritmul a ascultat discursul și a „învățat” să efectueze procesarea semnalelor.

Rezultatele lor arată că persoanele cu boala Parkinson în stadiu incipient au tendința de a vorbi mai încet și într-un mod monoton, mai lent și mai fragmentat. Schimbarea poate fi subtilă la început și greu de detectat cu urechea umană. Cu toate acestea, pe măsură ce boala avansează, vorbirea pacientului devine mai afectată, cu bâlbâieli mai evidente, pronunțarea neclară a cuvintelor și pierderea pauzelor dintre cuvinte.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oamenii de știință ar putea crea o aplicație care să verifice dacă există dificultăți în vorbire

Cercetătorii lituanieni au dezvoltat un sistem pentru a detecta mai repede aceste modificări, deși avertizează că este prea devreme pentru a înlocui testele de diagnosticare obișnuite cu sistemul lor.

Nu creăm un substitut pentru o examinare de rutină a pacientului – metoda noastră este concepută pentru a facilita diagnosticarea timpurie a bolii și pentru a urmări eficacitatea tratamentului”, spune Rytis Maskeliūnas, cercetător la Universitatea de Tehnologie din Kaunas, într-un comunicat al universității.

Pe măsură ce tehnologia avansează, algoritmul care detectează modificări ale vorbirii ar putea deveni mai rafinat și mai sensibil.

Până în prezent, abordarea noastră este capabilă să distingă bolnavii de Parkinson de persoanele sănătoase folosind un eșantion de vorbire. De asemenea, acest algoritm este mai precis decât cel propus anterior”, explică Kipras Pribuišis, lector la Departamentul de Ureche, Nas și Gât din cadrul Facultății de Medicină a Universității Lituaniene de Științe ale Sănătății.

Potrivit cercetătorilor, algoritmul nu necesită un hardware complicat și va deveni parte a unei viitoare aplicații mobile. Următorul pas pe care autorii studiului îl fac este adăugarea mai multor pacienți la experimentele lor. Cu mai multe date, algoritmul va continua să învețe diferite modele de vorbire umană și să detecteze mult mai repede semnele de Parkinson. Un alt aspect pe care îl iau în considerare este dacă algoritmul ar putea funcționa în timp real în cabinetul unui medic sau la domiciliul unui pacient, în loc de un laborator. Studiul a fost publicat în revista Applied Sciences.