• Cercetarea s-a concentrat pe dovezile dinaintea actualei pandemii de variola maimuței.
  • Majoritatea datelor proveneau din Africa de Vest și de la persoane spitalizate cu o infecție.
  • Din examinarea studiilor, nu a fost clar cât de grave au fost aceste simptome și cât timp au durat.

Efectul variolei maimuțelor asupra pielii – erupțiile cutanate desfigurante – și simptomele asemănătoare gripei au fost bine descrise, dar puțini au investigat problemele neurologice și psihiatrice pe care le poate cauza variola. Există rapoarte istorice despre complicații neurologice la persoanele infectate cu virusul înrudit al variolei și la persoanele vaccinate împotriva variolei, care conține un virus înrudit.

O proporție mică, dar notabilă de persoane (2% până la 3%) cu variola maimuței a devenit foarte bolnavă și a dezvoltat probleme neurologice grave, inclusiv convulsii și encefalită (inflamație a creierului care poate provoca dizabilități pe termen lung). Cercetătorii au constatat, de asemenea, că un număr similar de persoane au prezentat confuzie. Este important de reținut, totuși, că aceste cifre se bazează pe câteva studii cu puțini participanți.

Pe lângă problemele cerebrale severe și rare, aceștia au găsit dovezi ale unui grup mai larg de persoane cu variola maimuței care au avut simptome neurologice mai comune, inclusiv dureri de cap, dureri musculare și oboseală. Din examinarea studiilor, nu a fost clar cât de grave au fost aceste simptome și cât timp au durat. De asemenea, nu a fost clar câte persoane cu variolă au avut probleme psihiatrice – cum ar fi anxietatea și depresia – deoarece puține studii au analizat acest aspect. Dintre cele care au făcut-o, starea de spirit scăzută a fost raportată frecvent.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Nu se știe care sunt factorii care determină aceste probleme neuropsihiatrice la persoanele cu variolă de maimuță. Cercetătorii au constatat că persoanele cu infecție cu variola maimuței pot avea simptome neuropsihiatrice, studiile din lucrarea lor nu pot spune cu certitudine că virusul este cel care cauzează aceste probleme. Cercetările viitoare care vor explora acest aspect vor trebui să urmărească persoanele care nu au avut afecțiuni neuropsihice înainte de a fi infectate cu variola maimuței.

Dacă virusul este cel care cauzează aceste probleme, procesele biologice care stau la baza acestora sunt neclare și ar putea implica intrarea directă a virusului în sistemul nervos, o reacție a sistemului imunitar sau cu totul altceva. Este, de asemenea, posibil ca stigmatizarea pe care o resimt oamenii din cauza infecției cu variola maimuței și efectul erupțiilor cutanate desfigurante să contribuie la suferința psihologică, cum ar fi starea de spirit scăzută.

Cercetarea s-a concentrat pe dovezile de dinaintea actualei pandemii de variola maimuței. Majoritatea datelor proveneau din Africa de Vest și de la persoane spitalizate cu o infecție, în timp ce actuala pandemie a afectat cu precădere America de Nord și Europa de Vest. Nu este clar în ce măsură simptomele din focarele anterioare vor reflecta ceea ce vedem acum.