• Un studiu recent arată că virusul rezistă 28 zile mai ales pe suprafețe netede, precum ecranul de la telefon și pe bancnote de plastic și hârtie
  • În comparație, virusul gripal poate supraviețui în aceleași circumstanțe timp de 17 zile.
  • Experimentele au fost efectuate în întuneric, deoarece s-a demonstrat că lumina UV distruge virusul.

Conform cercetătorilor, virusul poate rămâne infecțios pe suprafețe precum bancnote, ecranul telefonului și oțelul inoxidabil, relatează BBC

Descoperirile recente ale agenției naționale de știință din Australia sugerează că SARS-CoV-2 poate rămâne pe suprafețe mult mai mult decât credeau.

În mod normal, virusul este cel mai des transmis prin tuse, strănut sau apropiere fizică, vorbit.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Specialiștii spun totuși că virusul e răspândit și prin particulele din aer, la fel de bine cum rămâne pe suprafețe de metal și plastic.

Alte studii de laborator au dovedit că SARS-CoV-2 poate supraviețui de la 2 la 3 zile pe bancnote și pe sticlă, și până la 6 zile pe plastic și pe oțel inoxidabil, cu mențiunea că intervalul poate varia.

Ultimul studiu condus de agenția australiană CSIRO a descoperit că virusul „este extrem de rezistent pe suprafețe fine, precum ecranul de la telefon, și pe bancnote de plastic și hârtie” – păstrate la 20 grade C, deci la temperatura camerei – supraviețuind timp de 28 zile pe acestea.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că „încă nu există cazuri confirmate de Covid-19 din cauza mâncării sau ambalajelor de mâncare”, oferind totuși sfaturile clasice de protejare împotriva virusului.

Conform studiului, virusul rezistă mai mult pe suprafețe neporoase decât pe suprafețe poroase.

Autorii studiului au declarat că abilitatea virusului SARS-CoV-2 de a persista pe oțelul inoxidabil la temperaturi mai reci, ar putea explica focarele de Covid-19 la instalațiile de procesare a cărnii și de depozitare la rece.

Concluzia studiului

Specialiștii îi îndeamnă pe oameni să se spele cât mai des pe mâini și să aibă în vedere și dezinfectarea ecranului telefonului.