- Suplimentarea zilnică cu colecalciferol, cunoscut și sub numele de vitamina D3, poate reduce riscul de cancer fatal cu aproape 40%.
- Persoanele din zonele care primesc cantități mai mari de soare și, prin urmare, cantități ridicate de vitamina D au rate mai mici de deces din cauza multor tipuri de cancer.
- Studiile pe animale arată că vitamina D încetinește progresia celulelor canceroase, dar studiile clinice pe oameni nu au putut da un răspuns cert până acum.
- S-a demonstrat, de asemenea, că obezitatea dăunează sistemului imunitar, inclusiv prin distrugerea funcției celulelor ucigașe naturale și inflamația pe termen lung.
Suplimentarea zilnică cu colecalciferol, cunoscut și sub numele de vitamina D3, poate reduce riscul de cancer fatal cu aproape 40%.
Administrarea acestui supliment poate lupta împotriva cancerului și reduce considerabil riscul de a muri din cauza bolii, explică autoarea studiului, dr. Paulete Chandler.
Persoanele din zonele care primesc cantități mai mari de soare și, prin urmare, cantități ridicate de vitamina D au rate mai mici de deces din cauza multor tipuri de cancer.
Studiile pe animale arată că vitamina D încetinește progresia celulelor canceroase, dar studiile clinice pe oameni nu au putut da un răspuns cert până acum.
Studiul „Vitamina D și Omega-3” a examinat dacă un nivel seric mai ridicat de 25-hidroxivitamina D (nivelul de vitamina D din sânge) are vreo legătură cu reducerea riscului de cancere letale. Ei au constatat că un aport zilnic de 2.000 unități de vitamina D3 a fost asociat cu un risc redus cu 17% în cazul cancerului.
Obezitatea diminuează efectul vitaminei D
Dar, o examinare a participanților cu un IMC (indice de masă corporală) normal a arătat o reducere a riscului de 38 la sută la aceste persoane.
Acest lucru înseamnă că factorii legați de obezitate, cum ar fi excesul de grăsime corporală, ar putea diminua efectul benefic al suplimentelor de vitamina D.
S-a demonstrat, de asemenea, că obezitatea dăunează sistemului imunitar, inclusiv prin distrugerea funcției celulelor ucigașe naturale și inflamația pe termen lung.
„Aceste constatări sugerează că vitamina D poate reduce riscul de a dezvolta cancere avansate. Vitamina D este un supliment care este ușor disponibil, ieftin și care a fost folosit și studiat timp de decenii. Constatările noastre, în special reducerea puternică a riscului observată la persoanele cu greutate normală, oferă noi informații despre relația dintre vitamina D și cancerul avansat” , a declarat Dr. Paulette Chandler, primul autor al studiului.
Studiul s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani
Cercetarea VITAL, care a durat cinci ani, a implicat 25.871 de adulți care nu aveau cancer la începutul studiului.
Studiul a dorit să vadă posibila reducere a mortalității prin cancer printr-o combinație sau prin efectele individuale ale suplimentelor de omega-3 și vitamina D.
Participanții au fost repartizați în patru grupuri:
- 2.000 UI de vitamina D plus 1 g de ulei de pește pe zi,
- vitamina D plus placebo,
- omega-3 plus placebo,
- iar cel de-al patrulea grup a primit doar placebo în loc de vitamina D cu ulei de pește.
- Descoperirea faptului că IMC influențează rolul vitaminei D a fost sugerată și în studii anterioare.
Mai mult, inflamația cauzată de obezitate ar reduce eficacitatea vitaminei D prin modificări ale funcției receptorilor de vitamina D sau ale răspunsului la vitamina D.
S-a constatat că pacienții cu cancer au un nivel scăzut de vitamina D, cercetările sugerând că rata de deficiență este de 72% în rândul acestor bolnavi.
Tot mai multe dovezi confirmă, de asemenea, că, cu cât grăsimea corporală a unei persoane este mai mare, cu atât crește riscul de a dezvolta cancere.