- Condițiile de îngheț aduc ninsori abundente în mare parte din Marea Britanie.
- Un studiu global avertizează că persoanele care suferă de afecțiuni, inclusiv de bătăi neregulate ale inimii, sunt expuse unui risc mai mare atunci când vremea devine aspră.
- Tendința a fost mai puțin pronunțată în zilele de căldură extremă, care au reprezentat un plus de două decese.
Temperaturile extrem de scăzute cresc riscul de deces în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. În timp ce condițiile de îngheț au adus zăpadă abundentă în mare parte din Marea Britanie în cursul nopții, un studiu publicat în revista Circulation a avertizat că persoanele care suferă de afecțiuni, inclusiv de bătăi neregulate ale inimii, sunt expuse unui risc mai mare ori de câte ori vremea devine aspră.
La fiecare 1.000 de decese cardiovasculare, cercetătorii au constatat că zilele extrem de friguroase au reprezentat nouă decese în plus. Tendința a fost mai puțin pronunțată în zilele de căldură extremă, care au reprezentat un plus de două decese.
Aceasta survine după ce în Marea Britanie au fost înregistrate temperaturi de peste 40 de grade Celsius în timpul verii, când numărul de decese în exces în rândul persoanelor de peste 65 de ani a atins cel mai ridicat nivel din 2004 încoace.
Dintre tipurile de boli de inimă, cel mai mare număr de decese suplimentare a fost constatat în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă, cu aproape 13 în zilele extrem de reci și aproape trei în zilele extrem de calde.
Cum a fost realizat studiul?
Studiul global revizuit de colegi a fost realizat de către Rețeaua de cercetare colaborativă multinațională și în mai multe orașe. Acesta a analizat datele pentru mai mult de 32 de milioane de decese cardiovasculare – principala cauză de deces la nivel mondial – în 27 de țări de pe cinci continente între 1979 și 2019.
Decesele au fost comparate pentru cele mai calde și cele mai reci 2,5% din zilele din fiecare oraș cu cele din zilele care au avut „temperatura optimă”, definită ca fiind temperatura asociată cu cele mai mici rate de decese.
„Unul din fiecare 100 de decese cardiovasculare poate fi atribuit zilelor cu temperaturi extreme, iar efectele temperaturii au fost mai pronunțate atunci când s-a analizat decesele cauzate de insuficiența cardiacă”, a declarat coautorul studiului, Haitham Khraishah, de la Universitatea din Maryland.
„Deși nu cunoaștem motivul, acest lucru poate fi explicat prin natura progresivă a insuficienței cardiace ca boală, ceea ce îi face pe pacienți sensibili la efectele temperaturii. Aceasta este o constatare importantă, deoarece una din patru persoane cu insuficiență cardiacă este readmisă în spital în termen de 30 de zile de la externare și doar 20% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă supraviețuiesc la 10 ani de la diagnosticare.”
Constatările arată importanța luptei împotriva schimbărilor climatice
Cercetătorii concluzionează că sunt necesare mai multe eforturi pentru a dezvolta strategii de atenuare a impactului temperaturilor extreme în contextul creșterii schimbărilor climatice. O sugestie este introducerea unor sisteme de avertizare și de consiliere specifice pentru persoanele vulnerabile.
„Trebuie să fim la curent cu expunerile emergente la mediu”, a declarat Barrak Alahmad, de la Universitatea Harvard.
„Fac apel la organizațiile profesionale de cardiologie să comande orientări și declarații științifice privind intersecția dintre temperaturile extreme și sănătatea cardiovasculară. În astfel de declarații, am putea oferi mai multe direcții profesioniștilor din domeniul sănătății, precum și să identificăm lacunele de date clinice și viitoarele priorități de cercetare.”