• Aproape 16.000 de medici români au plecat din spitalele noastre și lucrează în Vest.
  • În 30 de ani, statul a izbutit să construiască un singur spital.

Medicii sunt cei mai respectați profesioniști în perioada aceasta. Dar, nu și în România. Și, uneori, pe bună dreptate și-au pierdut imaginea de eroi în halate albe. Când pun banii înaintea sănătății pacientului sau
când au mai multă grijă de orgoliul lor profesional decât de ceea ce simte un bolnav.

La fel de adevărat este că cei mai mulți dintre doctorii noștri fac minuni aproape cu mâinile goale. În 30 de ani, România a construit un singur spital de la zero și e aproape gol. Nu se găsesc suficienți medici să lucreze acolo. 15.700 de doctori români au plecat să lucreze în străinătate.

Costuri cât mai reduse pentru pacienți, în Suedia

„Sistemul de sănătate suedez este foarte atent la costurile și la beneficiile pe care le poate avea pacientul. Eu, de fapt, sunt un medic suedez, pentru că am crescut aici (n.r. – Suedia), m-am format și m-am educat aici. Din fericire, nu sunt unul dintre acei medici care au plecat în ultimul timp din România. De aceea cunosc foarte bine sistemul de aici și nu pe cel din România. Legea Sănătății în Suedia spune că sistemul sanitar trebuie să fie organizat în așa fel încât să asigure o înaltă siguranță și calitate a actului medical, dar foarte important este că trebuie să fie din punct de vedere al costului. Asta înseamnă că pacientul suedez nu prea poate să decidă ce fel de tratamente are, ci medicul, spitalul, sistemul sanitar decid ce tratamente ar putea să fie benefice pentru pacient, în așa fel încât costul să fie cât mai redus”, a declarat Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?