• Ministerul Sănătății a făcut noi clarificări privind vaccinurile anti-Covid
  • Ministerul Sănătății a răspuns la întrebarea „Sunt vaccinurile anti-Covid-19 experimentale?“
  • Vaccinurile împotriva coronavirusului nu sunt experimentale, au explicat experții

Într-o nouă postare pe Facebook, Ministerul Sănătății a explicat că vaccinurile și-au demonstrat eficacitatea și siguranța în studiile clinice de fază 1, 2 și 3, înainte ca acestea să fie autorizate. Astfel, vaccinurile împotriva coronavirusului nu sunt experimentale.

Faptul că ele continuă să fie monitorizate atent NU înseamnă că sunt în faza de experimentare“, subliniază Ministerul Sănătății.

Deși vaccinurile au trecut printr-o serie de teste riguroase înainte de a fi autorizate, este important ca siguranța acestora să fie monitorizată în mod constant. De altfel, toate medicamentele autorizate, chiar și cele care există de foarte mulți ani pe piață, sunt supuse acestui proces de monitorizare neîntreruptă, numit farmacovigilență. Într-un studiu clinic, care poate include doar câteva zeci de mii de voluntari (din motive logistice și economice), nu se pot analiza efectele unui medicament pentru toate categoriile de oameni, iar anumite reacții adverse sunt atât de rare, încât nu apar în timpul studiului“, au explicat specialiștii.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Acestea sunt motivele pentru care „pe prospectul anumitor medicamente (vaccinuri, medicamente biologice sau substanțe noi apărute după 2011) apare un triunghi negru însoțit de mențiunea: Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare, care ne indică faptul că pentru o perioadă de câțiva ani, pe baza informațiilor obținute din utilizarea pe scară largă, balanța beneficiu-risc este reevaluată frecvent. Chiar dacă studiile clinice ne indică o probabilitate foarte mare că această balanță va înclina spre beneficii, este bine să rămânem vigilenți și atenți la posibilele efecte nadorite“.