• Un articol de presă le atrage atenția guvernanților să ia atitudine în fața „celui mai mare pericol pentru sănătatea publică”.
  • Peste 200 de publicații de sănătate îi îndeamnă pe politicieni să ia imediat măsuri de combatere a modificărilor climatice.
  • British Medical Journal precizează că este pentru prima oară când un număr atât de mare de publicații se adună într-o declarație comună.
  • Editorialul va fi tipărit în 50 de reviste de specialitate ale BMJ.

Mai mult de 200 de publicații de sănătate din toată lumea au publicat un articol editorial în care îi îndeamnă pe liderii de stat și pe politicienii din întreaga lume să ia imediat măsuri de combatere a modificărilor climatice și de protecție a sănătății publice, menționează TheGuardian.

British Medical Journal precizează că este pentru prima oară când un număr atât de mare de publicații se adună într-o declarație comună, ceea ce arată seriozitatea problemei. Un articol de presă distribuit în mai multe medii de informare din întreaga lume le atrage atenția guvernanților să ia atitudine în fața „celui mai mare pericol pentru sănătatea publică”.

Ce conține editorialul?

În editorialul publicat înainte de Adunarea Generală a ONU și de summitul Cop26 privind clima de la Glasgow din luna noiembrie, se menționează: „Înaintea acestor întâlniri cruciale, noi – editorii revistelor de sănătate din întreaga lume – solicităm acțiuni urgente pentru a menține creșterea temperaturii medii globale sub 1,5C, pentru a opri distrugerea naturii și pentru a proteja sănătatea. Sănătatea este deja afectată de creșterea temperaturii globale și de distrugerea lumii naturale, o stare de fapt asupra căreia profesioniștii din domeniul sănătății atrag atenția de zeci de ani. Știința este fără echivoc; o creștere globală de 1,5C peste media preindustrială și pierderea continuă a biodiversității riscă să dăuneze sănătății în mod catastrofal, ceea ce va fi imposibil de inversat. În ciuda preocupării necesare a lumii cu Covid-19, nu putem aștepta să treacă pandemia pentru a reduce rapid emisiile. Reflectând gravitatea momentului, acest editorial apare în reviste de sănătate din întreaga lume. Suntem uniți în recunoașterea faptului că numai schimbările fundamentale și echitabile ale societăților vor inversa traiectoria noastră actuală.”

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Unde se mai adaugă că: „Cea mai mare amenințare la adresa sănătății publice globale este eșecul continuu al liderilor mondiali de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5C și de a reface natura. Trebuie făcute schimbări urgente, la nivelul întregii societăți, care vor duce la o lume mai echitabilă și mai sănătoasă. Noi, în calitate de editori de reviste de sănătate, solicităm guvernelor și altor lideri să acționeze, marcând anul 2021 ca fiind anul în care lumea își va schimba în sfârșit cursul.”

Ce spune un specialist?

Fiona Godlee, doctor și redactor-șef al BMJ și co-autor al editorialului, a declarat: „Profesioniștii din domeniul sănătății au fost în prima linie a crizei Covid-19 și sunt uniți în a avertiza că depășirea a 1,5 grade Celsius și permiterea distrugerii continue a naturii va aduce următoarea criză, mult mai mortală.”

„Profesioniștii din domeniul sănătății au fost în prima linie a crizei Covid-19 și sunt uniți în a avertiza că depășirea pragului de 1,5C și permiterea distrugerii continue a naturii va aduce următoarea criză, mult mai mortală”, a afirmat Dr. Fiona Godlee.

Editorialul va fi tipărit în 50 de reviste de specialitate ale BMJ, inclusiv în BMJ Global Health și Thorax, dar și în BMJ, The Lancet, New England Journal of Medicine, East African Medical Journal, Chinese Science Bulletin, National Medical Journal of India, Medical Journal of Australia și National Medical Journal of India.