- România are un deficit de aproximativ 25.000 de medici și asistente.
- 60% dintre medici consideră că salariile nu reflectă volumul de muncă.
- Spitalele din România au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro.
România va avea primul Smart Hospital la Târgu Mureș. Aici medicii și pacienții vor beneficia de Inteligenţă Artificială, realitate virtuală, telemedicină, robotică și dosar electronic. Dar să ne întoarcem la realitatea din majoritatea spitalelor.
Advertisment
Aproximativ 15.000 de medici români au plecat în străinătate, căutând condiții mai bune de muncă și un sistem de sănătate care să le respecte vocația. Majoritatea au ales țări din Uniunea Europeană, unde resursele și respectul pentru profesia lor sunt mult mai mari. Îți dau și cifre. În România, investițiile în sănătate rămân îngrijorător de scăzute: doar 5% din PIB este alocat pentru sănătate, deși media europeană variază între 9-10%. Această lipsă de finanțare se reflectă dureros în spitale – doar 30% dintre spitalele publice din țară au acces la echipamente medicale moderne.
Ce măsuri sunt necesare pentru îmbunătățirea sistemului medical din România?
„Sistemul sanitar are foarte mari probleme, iar cea mai mare este lipsa de respect față de cadrele medicale. Acesta este un motiv pentru care medicii pleacă din România. Tehnologia medicală este insuficientă în România pentru că nu sunt bani. Medicii, chiar dacă nu sunt pregătiți, pot fi pregătiți. Avem deficiențe în toate secțiile de ATI unde numărul medicilor este foarte mic”, a declarat Toni Popescu, preşedinte Divizia de medici a Federaţiei SANITAS, pentru Aleph News.
Recomandări
Citește și
- Vei putea mânca stridii crescute în Marea Neagră. Cercetător: „Echilibrul ecosistemului din mare nu va fi influențat”
- Ce promit partidele pentru educație? Radu Szekely: „Nu avem planuri cadru și nu s-a investit suficient”
- Huawei lansează HarmonyOS, o alternativă pentru iOS și Android. Care sunt avantajele noului sistem de operare