• La data faptelor, el era director al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București, A.S.S.M.B.
  • Plută este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
  • O altă persoană, identificată de procurori prin inițialele S.S., a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv.

Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor București, a fost trimis în judecată de DNA pentru trei presupuse fapte de luare de mită. În aprilie 2023 ar fi luat mită 50.000 lei pentru a asigura buna desfășurare a execuției unor contracte încheiate de ASSMB cu două societăți comerciale. Mai apoi, pe 19 iunie 2023, Cristian Plută ar fi primit 20.000 de euro de la Cristescu George Mirel pe care l-a ajutat să devină manager la Spitalul Colentina din București.

Acuzațiile aduse de DNA

  • „1. În luna aprilie 2023, Plută Cristian, în calitate de director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi primit de la S.I. suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfășurare a execuției unor contracte încheiate de instituția pe care o conducea cu două societăți comerciale și plata la timp a facturilor.
  • La data de 19 iunie 2023, Plută ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii numitului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S..
  • În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, Plută Cristian ar fi pretins, prin intermediul inculpaților B.K.E. și S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menționat mai sus ar fi fost remisă lui Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. și al altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.
  • 2. În luna august 2023, Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul inculpaților S.S. și Ion Cristian, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.
  • 3. După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, managerul spitalului ar fi achiziționat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile și 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit”.

Citește și

Recomandări

CARE ESTE SECRETUL LONGEVITĂȚII
ROMÂNII, CONSUMATORI DE PRODUSE BIO
IOHANNIS MERGE LUNI LA PARIS
UN AVIATOR ȘI-A DAT FOC ÎN SEMN DE PROTEST
LUKAȘENKO VREA UN NOU MANDAT
DU-MĂ, TRENULE!