• Guterres spune că situația din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate poate agrava amenințările existente la adresa menținerii păcii și securității internaționale”.
  • Guterres a descris suferința umană îngrozitoare, distrugerile fizice și traumele colective din Israel”.
  • Consiliul de Securitate, format din 15 membri, este însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a invocat articolul 99 din Carta ONU, îndemnând Consiliul de Securitate al ONU să acționeze în legătură cu războiul din Gaza, scrie Al Jazeera.

Această mișcare rară a secretarului general vine în contextul în care Consiliul de Securitate nu a adoptat încă o rezoluție care să solicite o încetare a focului între Israel, Hamas și aliații lor. Considerat cel mai puternic organism al ONU, Consiliul de Securitate, format din 15 membri, este însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale.

În scrisoarea adresată președintelui Consiliului, Guterres a invocat această responsabilitate, afirmând că, în opinia sa, situația din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate poate agrava amenințările existente la adresa menținerii păcii și securității internaționale”.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Guterres – care a cerut o încetare imediată a focului umanitar” încă din 18 octombrie – a descris, de asemenea, suferința umană îngrozitoare, distrugerile fizice și traumele colective din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate”.

Ca răspuns la scrisoarea lui Guterres, Emiratele Arabe Unite, membru al Consiliului de Securitate, a postat pe X pentru a spune că a prezentat un nou proiect de rezoluție consiliului și a cerut adoptarea urgentă a unei rezoluții de încetare a focului umanitar”. În cazul în care consiliul alege să acționeze conform sfatului lui Guterres și să adopte o rezoluție de încetare a focului, acesta are la dispoziție puteri suplimentare pentru a se asigura că rezoluția este pusă în aplicare, inclusiv puterea de a impune sancțiuni sau de a autoriza desfășurarea unei forțe internaționale. Însă cei cinci membri permanenți ai Consiliului – China, Rusia, SUA, Marea Britanie și Franța – dețin dreptul de veto.

Citește și