• Gutteres: Statele lumii fac progrese insuficiente și nu-și asumă angajamentele în acest sens.
  • Analiza ONU a pus într-o lumină proastă majoritatea țărilor dezvoltate ca SUA, UK sau Brazilia.
  • Emisiile de gaze cu efect de seră vor scădea cu doar -2% în 2030 față de nivelurile din 2019.

Lumea nu reușește să gestioneze criza climatică, iar angajamentele naționale sunt lente în fața datelor științifice, declară Antonio Gutteres înaintea summitului COP 28 din Dubai. Emisiile de gaze cu efect de seră vor scădea cu doar 2% în 2030, față de nivelurile din 2019, mult sub obiectivul de 43% propus pentru încetinirea încălzirii globale.

„Situația este destul de dramatică, iar oamenii de știință sunt și ei surprinși de rapiditatea cu care se accentuează problemele create de schimbările climatice și vedem episoade de căldură extremă, furtuni extreme, toate lucrurile acestea vor duce la schimbarea dramatică și a modului nostru de viață. În câțiva ani, vom avea probleme la cultivatul mâncării, vor fi resimțite efectele în agricultură și vom ajunge să avem zone nelocuibile”, a declarat Cătălina Rădulescu, activist de mediu, la Aleph News.

Analiza ONU a așa-numitelor „contribuții determinate la nivel național” a pus într-o lumină proastă majoritatea țărilor dezvoltate, care nu au reușit să facă suficiente progrese în materie de combatere a efectelor climatice. Printre acestea se numără Emiratele Arabe Unite, Brazilia, dar și Marea Britanie, care nu a prezentat o actualizare a progreselor în vederea atingerii obiectivul stabilit în 2020. Nici SUA nu a prezentat o actualizare, din 2021.

Recomandări

O NOUĂ MISIUNE NASA
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ

Citește și