• Israelul afirmă că trupele sale se află în „inima orașului Khan Younis”, după ce a bombardat peste noapte orașul din sudul țării.
  • IDF spune că este „cea mai intensă zi” de lupte de când a început operațiunea sa terestră, la sfârșitul lui octombrie.
  • Israelul mai spune că trupele se află în Jabalia, în nord, care era cea mai mare tabără de refugiați din Gaza.

UPDATE 00:00 -Hamas afirmă că 800.000 de persoane nu au acces la servicii de sănătate în nordul Fâșiei Gaza

Aproximativ 800.000 de locuitori din nordul Fâșiei Gaza nu au acum acces la serviciile de sănătate, a declarat Dr. Ashraf Al-Qudra, un purtător de cuvânt al ministerului sănătății condus de Hamas.

El a adăugat că armata israeliană a „eliminat prezența medicală în nordul Gaza”.

BBC nu poate verifica independent aceste afirmații.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

UPDATE 23:00 -Apelul șefului ONU la încetarea focului este „o nouă josnicie morală”, spune Israelul

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a reacționat cu furie la apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului umanitar în Gaza și a reiterat apelurile pentru demisia acestuia.

„Astăzi, secretarul general a ajuns la un nou nivel moral scăzut”, a declarat el.

El a adăugat că apelul la încetarea focului a fost „de fapt un apel pentru a menține domnia terorii Hamas în Gaza”.

„Pozițiile distorsionate ale secretarului general nu fac decât să prelungească luptele din Gaza, deoarece le dau speranța teroriștilor Hamas că războiul va fi oprit și că vor putea supraviețui”, a spus el.

Îi cer din nou secretarului general să demisioneze imediat – ONU are nevoie de un secretar general care să sprijine războiul împotriva terorismului, nu de un secretar general care acționează conform scenariului scris de Hamas”.
Solicit din nou secretarului general să demisioneze imediat – ONU are nevoie de un secretar general care să sprijine războiul împotriva terorismului, nu de un secretar general care acționează conform scenariului scris de Hamas.”

UPDATE 22:00 – SUA nu comentează scrisoarea lui Guterres

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA spune că administrația Biden „a văzut”, dar nu este încă pregătită să comenteze scrisoarea secretarului general al ONU, António Guterres, prin care avertizează Consiliul de Securitate al ONU că ordinea publică va fi distrusă complet în Gaza și că nu există mijloace de a primi ajutor în teritoriu. Guterres a scris că capacitatea de acțiune a ONU a fost decimată de lipsa aprovizionării, lipsa combustibilului, comunicațiile întrerupte și lipsa securității.

UPDATE ORA 21:00 – G7 cere noi pauze umanitare

Liderii Grupului celor Șapte Națiuni (G7) au cerut noi pauze umanitare în luptele dintre Israel și Hamas din Gaza. Într-o declarație comună de miercuri, G7 a declarat că este „profund îngrijorat de impactul devastator asupra populației civile palestiniene din Gaza”.

Liderii au cerut să se ia „măsuri mai eficiente… pentru a preveni strămutarea altor persoane și pentru a proteja infrastructura civilă” pe teritoriu, precum și pentru a asigura asistență umanitară nestingherită pentru civilii din Gaza.

Declarația spunea: Sunt necesare acțiuni mai urgente pentru a aborda criza umanitară care se deteriorează din Gaza și pentru a minimiza victimele civile. Susținem și încurajăm noi pauze umanitare pentru a permite acest lucru. Liderii au condamnat, de asemenea, creșterea violenței coloniștilor extremiști comise împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, despre care au spus că „amenință perspectivele unei păci durabile”. Cei care au comis infracțiuni „trebuie să răspundă”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 20.00 – IDF a înconjurat casa liderului de vârf al Hamas

Benjamin Netanyahu a spus că forțele israeliene „au încercuit” casa din Gaza a liderului de vârf al Hamas, Yahya Sinwar. „Casa lui poate să nu fie fortăreața lui și poate scăpa, dar este doar o chestiune de timp până îl luăm”, a declarat miercuri prim-ministrul israelian. Oficialii israelieni l-au descris pe Sinwar drept arhitectul atacurilor din 7 octombrie.

UPDATE ORA 19.00 – Guterres trimite o scrisoare către Consiliul de Securitate al ONU privind dezastrul din Gaza

Secretarul general al ONU, António Guterres, a scris Consiliului de Securitate al ONU, avertizând că ordinea publică va fi distrusă complet în Gaza și nu există nicio modalitate de a primi ajutor peste graniță.

Guterres a intervenit folosindu-și puterile în temeiul articolului 99 din Carta ONU, care îi permite să aducă în atenția ONU orice eveniment care amenință securitatea lumii. Mișcarea sa este menită să pună presiune asupra SUA pentru a ordona Israelului să lase ajutorul să treacă din Egipt în Gaza.

SUA au susținut că au ajuns la un astfel de acord săptămâna trecută și, de atunci, au respins plângerile potrivit cărora acordul său nu a fost onorat de Israel. Unii miniștri de Externe arabi, inclusiv ministrul egiptean de Externe, au călătorit la New York pentru a solicita măsuri în această privință.

Guterres, în scrisoarea sa, a menționat că puterea de acțiune a ONU a fost decimată de lipsa aprovizionării, lipsa combustibilului, comunicațiile întrerupte și lipsa securității.

UPDATE ORA 18.45 – Un grup de 30 de persoane, cetățeni români și familiile acestora, evacuate din Fâșia Gaza, a ajuns în România

Un grup de 30 de persoane, cetățeni români și familiile acestora, evacuate din Fâșia Gaza, a ajuns în România.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că miercuri, 6 decembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 30 de persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuate din Fâșia Gaza, au fost transportate în România la bordul unei aeronave militare. Zborul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, cu o aeronavă C 27J Spartan aparținând Forţelor Aeriene Române.


De asemenea, la solicitarea autorităților Republicii Moldova a fost acordat sprijin în vederea evacuării a 4 persoane din Fâșia Gaza, aflate în atenția misiunii diplomatice a acestui stat.

Astfel, cele 34 de persoane au fost preluate din punctul de trecere a frontierei Rafah de către echipa consulară a misiunii diplomatice și au fost însoțite până la Cairo, iar ulterior transportate în România.
Până în prezent, 279 de persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâșia Gaza.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni care au solicitat acest lucru, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

UPDATE ORA 18.00 – SUA își schimbă retorica față de Israel

Numărul de morți civili în creștere și o criză umanitară din ce în ce mai adâncă în Gaza au zguduit Administrația Biden, într-o schimbare radicală a retoricii față de guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu.

Au ieșit dezvăluiri grozave de la Casa Albă împotriva „trasării liniilor roșii” pentru Israel în Gaza; au venit invocări netede ale dreptului internațional și nevoia de a limita victimele civile la minimum.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, a avertizat că Israelul riscă să înlocuiască „o victorie tactică cu o înfrângere strategică” dacă nu reușește să protejeze civilii, „împingându-i astfel în brațele inamicului”. Luând o poziție și mai dură, vicepreședintele Kamala Harris, vorbind la Summitul COP28 din Dubai, a spus că „au fost uciși prea mulți palestinieni nevinovați” și a adăugat: „Dreptul internațional umanitar trebuie respectat”.

Tonul modificat, totuși, nu a fost însoțit de o schimbare substanțială a politicii – ridicând îndoieli în rândul criticilor cu privire la credibilitatea declarațiilor oficiale ale SUA.

Antony Blinken le-a spus oficialilor israelieni care i-au arătat planuri pentru lupte ample în sudul Gazei, care vor dura câteva luni, că „nu au atât de mult credit”.

Cu toate acestea, pentru criticii Administrației, Casa Albă își pierde creditul.

UPDATE ORA 17.00 – Cipru se alătură țărilor care vor livra ajutor umanitar în Gaza printr-un coridor maritim

Cipru spune că o serie de țări s-au oferit să stocheze ajutor umanitar în națiunea insulară din estul Mediteranei, ca parte a unui plan de a trimite ajutorul către Gaza printr-un coridor maritim.

Printre țări se numără Regatul Unit, care săptămâna trecută a trimis ajutor umanitar care este stocat în portul Larnaca, de unde navele vor pleca spre Gaza, odată ce condițiile de la sol pe teritoriu o vor permite, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului, Constantinos Letymbiotis.

Associated Press relatează că Regatul Unit a oferit și o navă cu pescaj redus, capabilă să se apropie de țărmul Gazei, de unde ar putea descărca ajutorul fără a fi nevoie de instalațiile portuare necesare navelor mari.

UPDATE ORA 16.00 – Israelul primește „al 200-lea avion cargo cu echipament militar”

Ministerul Apărării al Israelului spune că a primit „al 200-lea avion cargo care transportă echipamente militare pentru Forțele de Apărare Israelului (IDF)”.

Un comunicat de presă al ministerului spune că peste 10.000 de tone de echipamente militare au fost livrate Israelului de la începutul războiului, inclusiv vehicule blindate, arme, echipamente de protecție personală, materiale medicale și muniție.

Acesta adaugă că eforturile de obținere a echipamentelor sunt conduse de Misiunea de Achiziții din SUA a ministerului. Statele Unite sunt cel mai mare susținător militar al Israelului, oferind aproximativ 3,8 miliarde de dolari de ajutor pentru apărare pe an.

UPDATE ORA 15.00 – IDF spune că au găsit tuneluri și laboratoare de bombe în Cisiordania

Departe de luptele din sudul Gazei, IDF afirmă că a efectuat un raid peste noapte în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania ocupată, potrivit presei israeliene. IDF spune că a localizat două puțuri de tunel și trei „laboratoare de fabricare a bombelor” și a reținut 10 „palestinieni căutați”.

De asemenea, mai spune că a confiscat mai multe arme de foc, arme și alte echipamente. IDF spune că trupele s-au ciocnit cu oameni înarmați palestinieni în zonă, „returnând focul asupra suspecților înarmați și asupra celor care aruncau dispozitive explozive”, lăsând un soldat al IDF rănit ușor.

IDF susține că alți 16 suspecți au fost reținuți în alte părți ale Cisiordaniei.

UPDATE ORA 14.00 – Fumio Kishida i-a spus miercuri la telefon omologul său israelian Benjamin Netanyahu că este important să se minimizeze victimele civile în conflictul cu Hamas

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida i-a spus miercuri la telefon omologul său israelian Benjamin Netanyahu că este important să se minimizeze victimele civile în conflictul cu Hamas.

Hamas a susținut că Israelul a ucis cel puțin 16.248 de persoane, inclusiv 7.112 copii și 4.885 de femei, în Gaza începând cu 7 octombrie. Se raportează că sunt peste 7.600 de persoane dispărute. La începutul acestei săptămâni, o sursă militară israeliană anonimă a declarat agențiilor de presă că a estimat că 15.000 de oameni au fost uciși, dintre care 5.000 fiind combatanți.

UPDATE ORA 13.00 – Comitetul Internațional al Crucii Roșii trebuie să aibă acces la ostaticii încă ținuți de Hamas în Fâșia Gaza, susține IDF

„Pe măsură ce IDF își extinde operațiunile de dezmembrare a Hamas în Gaza, nu am pierdut din vedere… misiunea noastră critică de a ne salva ostaticii”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, relatează Agence France-Presse.

„Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri. Crucea Roșie trebuie să aibă acces la ostaticii care sunt în mâinile Hamas”.

Israelul crede că 138 din cele 240 de persoane estimate capturate în atacul Hamas din 7 octombrie sunt reținute în Gaza.

O sută cinci ostatici au fost eliberați în timpul recentului armistițiu temporar.

UPDATE ORA 12.00 – Șeful ONU pentru drepturile omului avertizează asupra „riscului crescut de atrocități” în Gaza

Șeful ONU pentru drepturile omului a avertizat despre un risc crescut de atrocități în Gaza, îndemnând părțile implicate să se abțină de la comiterea unor astfel de încălcări.

„Colegii mei umanitari au descris situația ca fiind apocaliptică. În aceste circumstanțe, există un risc crescut de crime cu atrocități”, a declarat Volker Türk reporterilor la Geneva, potrivit Reuters.

„Trebuie luate de urgență măsuri, atât de către părțile în cauză, cât și de către toate statele, în special cele cu influență, pentru a preveni astfel de infracțiuni”.

UPDATE ORA 11.00 – Presa israeliană raportează că sănătatea Hannei Katzir, unul dintre ostaticii eliberați de Hamas din Gaza luna trecută, s-a deteriorat

Times of Israel relatează că la radioul armatei, fiica bătrânului de 77 de ani a spus: „Starea mamei mele este gravă, starea ei s-a deteriorat în urma captivității. Nu a avut probleme cu inima când a fost răpită, dar acum are probleme severe de inimă din cauza condițiilor dure și a foametei. S-a întors atât cu inima frântă, cât și cu probleme cardiologice.”

Fiul lui Katzir, Elad, rămâne printre cei despre care se crede că sunt ținuți în captivitate de Hamas.

UPDATE ORA 10.00 – Combustibil și provizii medicale se termină la spitalul al-Aqsa din centrul Gazei

Combustibilul și proviziile medicale sunt la niveluri extrem de scăzute la spitalul al-Aqsa din centrul Gazei din cauza drumurilor închise, în timp ce sute de pacienți sunt internați în fiecare zi.

Spitalul, despre care am raportat anterior, a primit cadavrele a 45 de persoane ucise marți în urma unui atac israelian asupra Deir al-Balah, potrivit directorului său, primește între 150 și 200 de pacienți răniți în fiecare zi de la încheierea armistițiului dintre Israel și Hamas. vineri, a spus agenția de ajutor.

UPDATE ORA 09.00 – Premierul israelian spune că IDF va impune demilitarizarea Gazei după încheierea războiului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că armata israeliană va păstra controlul nelimitat asupra securității asupra Fâșiei Gaza mult timp după încheierea războiului împotriva Hamas.

Într-o conferință de presă marți seara, Netanyahu a spus că Gaza va trebui să rămână demilitarizată și că singurul organism capabil să asigure acest lucru va fi armata israeliană, au informat AP și Times of Israel.

UPDATE ORA 08.00 – Cel mai înalt oficial al ONU a spus că campania militară israeliană din sudul Gazei a fost la fel de devastatoare ca în nord

Cel mai înalt oficial al ONU a spus că campania militară israeliană din sudul Gazei a fost la fel de devastatoare ca în nord, creând condiții „apocaliptice” și punând capăt oricărei posibilități de operațiuni umanitare semnificative.

Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru asistență de urgență, a spus că vorbește în numele întregii comunități internaționale de ajutor, spunând că ofensiva continuă a furat lucrătorilor umanitari orice mijloace semnificative de a ajuta cei 2,3 milioane de oameni din Gaza, în afară de a solicita o intervenție imediată. sfârşitul luptei.

Comentariile sale au venit în timp ce armata israeliană a declarat că a luat cu asalt principalul oraș din sudul Gazei în cea mai intensă zi de lupte de până acum, iar spitalele s-au luptat să facă față a zeci de palestinieni morți și răniți.

UPDATE ORA 06.00 – Țările care sprijină Israelul cu arme au o „pătă permanentă asupra reputației lor”, spune Consiliul Norvegian pentru Refugiați

Țările care sprijină Israelul cu arme au „o pată permanentă asupra reputației lor”, a declarat șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați, o agenție majoră de ajutor, într-un comunicat.

În timp ce a condamnat atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și a cerut eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea militantă, Jan Egeland a spus că campania militară a Israelului „nu poate fi descrisă în niciun caz drept „autoapărare”.

UPDATE ORA 02:00 – Netanyahu spune că eforturile de război sunt susținute de eforturi umanitare. Grupurile umanitare umanitare spun că nu este suficient

Premierul israelian a declarat că eforturile de război ale țării sale în Gaza sunt susținute de efortul umanitar. Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul permite intrarea „minimului necesar” de camioane cu combustibil și, de asemenea, urmărește să prevină apariția unor epidemii în enclavă care ar putea opri operațiunea terestră.

„Eforturile de război sunt susținute de efortul umanitar… acest lucru se datorează faptului că respectăm legile războiului, deoarece știm că dacă ar exista un colaps – boli, pandemii și infecții ale apelor subterane – se va opri lupta”.

UPDATE ORA 01:00 – Actuala fază a operațiunii terestre a Israelului în Gaza s-ar putea încheia până în ianuarie, spun oficialii americani

Oficialii americani se așteaptă ca actuala fază a operațiunii terestre a Israelului în Gaza, care vizează extremitatea sudică a fâșiei, să dureze câteva săptămâni înainte ca Israelul să treacă, posibil până în ianuarie, la o strategie de intensitate mai mică, hiper-localizată, care să vizeze în mod restrâns anumiți militanți și lideri Hamas, au declarat mai mulți oficiali de rang înalt ai administrației.

Știre inițială

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu ostaticii recent eliberați și cu rudele celor care sunt încă deținuți de Hamas în Gaza.

O înregistrare audio a întâlnirii zgomotoase, obținută de Ynet, include o lungă tiradă a unei foste ostatice anonime, al cărei soț se află încă în captivitate, scrie BBC.

Ea l-a acuzat pe Netanyahu că pune politica mai presus de returnarea celor 138 de ostatici rămași.

„L-am văzut pe Aryeh Zalmanovici [în vârstă de 85 de ani] murind în fața mea”, a spus ea. „Și asta este ceea ce trebuie să spui, că vrei să dobori regimul Hamas?”.

În înregistrare, Netanyahu poate fi auzit spunându-le familiilor că „nu există nicio posibilitate în acest moment de a-i aduce pe toți acasă”.