• Putin merge miercuri în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, susține că discuțiile se vor concentra pe relațiile bilaterale și războiul Israel-Hamas.
  • Analiștii susțin că războiul din Ucraina este o altă temă pe care Putin o va pune pe masa liderilor arabi.
  • Este a cincea călătorie în străinătate a președintelui rus de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie.

Președintele rus Vladimir Putin va merge miercuri în Orientul Mijlociu, într-o vizită rară în Emiratele Arabe Unite și în Arabia Saudită, iar următoarea zi îl va găzdui în Moscova pe președintele iranian Ebrahim Raisi, scrie The Guardian.

Discuțiile se vor concentra pe relațiile bilaterale și pe războiul Israel-Hamas, potrivit purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov.

Peskov a declarat că pe agenda discuțiilor se va afla și cooperarea pe piața petrolieră, deoarece Moscova cooperează cu toate cele trei țări prin OPEC+, care este compusă din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații conduși de Rusia.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

„Discuțiile vor fi purtate în formatul OPEC+, dar bineînțeles, cooperarea în acest domeniu este mereu pe agenda discuțiilor”, a spus Peskov.

Grupul OPEC+, care a luat naștere și datorită sprijinului președintelui rus în 2016, a anunțat recent noi reduceri voluntare de aprovizionare, iar acest lucru a fost întâmpinat cu mult scepticism de către piața petrolieră.

În același timp, consilierul pentru politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, a declarat că ultimele discuții dintre Arabia Saudită și Rusia privind cooperarea petrolieră au fost „înfloritoare”.

În afara problemelor energetice, Putin încearcă să le demonstreze liderilor arabi „eșecul Statelor Unite și al aliaților săi de a izola Rusia cu sancțiuni, pe baza conflictului din Ucraina”.

Peskov a spus că agenda vizitei de joi la Moscova a președintelui iranian este încă în pregătire, dar ar putea include probleme regionale, inclusiv războiul din Gaza dintre Israel și Hamas.

Iranul sprijină Hamas, în timp ce Rusia a înfuriat Israelul găzduind o delegație Hamas la Moscova. De asemenea, Rusia a folosit pe scară largă dronele iraniene în conflictul din Ucraina. Putin a limitat călătoriile internaționale de când a desfășurat trupe în Ucraina, iar Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său, acuzându-l că a deportat copii ucraineni.

Aceasta este a cincea călătorie în străinătate a președintelui rus de la emiterea mandatului de arestare.

Citește și