• Negociatorii la COP28 au creat un nou document numit „Stocktake”.
  • Documentul evaluează progresele climatice de la Acordul de la Paris.
  • Rezultatele finale rămân incerte, având nevoie de un consens aproape unanim.

Negociatorii de la summitul COP28 au elaborat o nouă versiune a ceea ce se așteaptă a fi documentul de bază al discuțiilor. Acest „bilanț global”, care poartă numele de „Stocktake” asamblează evoluțiile de la Acordul de la Paris din 2015 privind climatul, evaluând progresele și indicând posibilele direcții pentru revenirea pe un drum sustenabil, scrie AP.

„Trebuie să ne aliniem la obiectivul 1.5, menținând 1.5 la îndemână, pe care l-am formulat ca obiectiv principal al acestei conferințe. Pentru a face acest lucru, va trebui să se înregistreze progrese substanțiale în ceea ce privește reducerea emisiilor și crearea unei traiectorii de decarbonizare care să ne alinieze la obiectivul 1.5 până în 2030, așa că avem la dispoziție șapte ani pentru a face acest lucru”, a declarat Adnan Amin, director executiv al COP28.

Cu toate că documentul are 24 de pagini și oferă o privire detaliată asupra situației, rămâne învăluit în incertitudine cu privire la rezultatele finale ale sesiunii din Dubai. Însă, orice se va adopta trebuie să fie convenit prin consens, deci trebuie să fie aproape unanim.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

„Cred că oferă o bază foarte bună pentru a merge mai departe. Și ceea ce ne bucură în mod deosebit este faptul că ne aflăm în acest stadiu atât de timpuriu al procesului, ceea ce permite un angajament și un proces de negociere foarte semnificativ”, a adăugat Amin.

Citește și