• Liderii COP28 s-au întâlnit la Dubai, pentru a discuta despre schimbările climatice.
  • Liderii încearcă so obțină un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.
  • 50 de companii petroliere și de gaze au convenit să reducă emisiile de metan aproape la 0.

Liderii COP28 s-au întâlnit duminică la Dubai, pentru a discuta despre de schimbările climatice și impactul acestora asupra sănătății umane, relatează AP.

„Deși criza climatică este o criză a sănătății, este mult prea târziu pentru ca COP27 să se fi desfășurat fără o serie de discuții despre sănătate. Fără îndoială, sănătatea reprezintă cel mai convingător motiv pentru a lua măsuri în domeniul climei”, a declarat Tedron Adhanom Ghebreyesus, director general al ONU.

Efectele schimbărilor climatice

Discuțiile au evoluat spre efectele contagioase ale crizei climatice, cu accent pe problemele de sănătate generate de poluarea aerului și răspândirea unor boli precum holera și malaria.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Nu mulți oameni știu că criza climatică este o criză de sănătate. Vă afectează prin poluarea aerului. Desigur, la asta se pot gândi oamenii imediat. Deci, presiunea plămânilor tăi, sistemul cardiovascular, vasele de colesterol, inima ta. Dar va afecta, de asemenea, creșterea bolilor infecțioase, mai multă rezistență antimicrobiană. Și, bineînțeles, toți refugiații, refugiații climatici care vor fi insalubre condiție, securitatea alimentară”, a explicat doctorul canadian, Yseult Gibert.

50 de companii petroliere vor reduce emisiile de metan

În următoarele nouă zile vor avea loc discuții dificile, pentru a obține un nou acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. 50 de companii petroliere și de gaze au convenit să reducă emisiile de metan aproape la zero și să oprească arderile de rutină până în 2030, conform deciziei președinției COP28.

„Dar modul în care am dori să abordăm această problemă din perspectiva comunității de sănătate este să recunoaștem câștigurile în materie de sănătate care vor rezulta din atenuare și adaptare. Pierdem aproximativ șapte milioane de vieți în fiecare an din cauza poluării aerului. Așadar, ceea ce ne dorim cu adevărat este un viitor cu energie curată, deoarece aceasta va furniza energia de care populația din întreaga lume are nevoie pentru multe lucruri, inclusiv pentru a menține o stare de sănătate bună”, a declarat Diarmid Campbell-Lendrum, în timpul discursului său.

Citește și