• Președintele COP28 a fost acuzat că se folosește de Summit pentru a negocia petrol și gaze.
  • Iohannis: „România vrea să devină lider regional în implementarea energiei nucleare”
  • Guterres: „Nu putem salva o planetă în flăcări cu un furtun alimentat cu combustibili fosili”

Peste douăzeci de state îndeamnă, într-o declaraţie comună la COP28, la triplarea capacităţilor de energie nucleară la nivel mondial până în 2050, în scopul reducerii dependenţei de cărbune şi gaz. Asta e miza cea mare a Summitului care are loc în Dubai.

Preşedintele COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, a fost acuzat că s-a folosit de găzduirea reuniunii pentru a negocia tranzacţii cu petrol şi gaze. Asta vine în contextul în care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a îndemnat pe liderii mondiali prezenţi la summit să planifice un viitor fără combustibili fosili, și apoi a venit al-Jaber, care a propus să se accepte utilizarea în continuare a combustibililor fosili.

Iohannis, prezent la COP28

Iohannis spune că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea acesteia, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă. Așadar, trecerea noastră la energie sustenabilă o să fie poate mai ușoară ca a altor țări, cum ar fi China, sau SUA, care se bazează în continuare foarte mult pe folosirea combustibililor fosili.

Reuniunea are loc după un an de fenomene meteorologice extreme, în care au fost doborâte numeroase recorduri climatice.

Summit-ul are loc la Dubai, în Emiratele Arabe Unite (EAU), în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023.

Citește și