• Liderii mondiali se întâlnesc la Dubai pentru a discuta despre combaterea schimbărilor climatice în cadrul summit-ului ONU, COP28.
  • Summit-ul are loc la Dubai, în Emiratele Arabe Unite (EAU), în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023.
  • Reuniunea are loc după un an de fenomene meteorologice extreme, în care au fost doborâte numeroase recorduri climatice.

UPDATE-Un acord a fost semnat in prima zi a Cop28

Președinția COP a reușit să impună cu succes o decizie cu privire la una dintre cele mai controversate chestiuni: compensarea țărilor cele mai vulnerabile la dezastrele climatice pentru pierderile pe care le-au suferit deja.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Liderii mondiali se întâlnesc la Dubai pentru a discuta despre combaterea schimbărilor climatice în cadrul summit-ului ONU, COP28.

Reuniunea are loc după un an de fenomene meteorologice extreme, în care au fost doborâte numeroase recorduri climatice.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
MĂNÂNCI MAI PUȚIN, TRĂIEȘTI MAI MULT?

În timp ce liderii globali se reunesc la Dubai pentru conferința mondială a ONU privind clima, delegații speră să obțină joi o victorie în privința unui fond pentru dezastre, înainte ca summit-ul să se concentreze asupra combustibililor fosili și a altor probleme, scrie Reuters.

Guvernele se pregătesc pentru negocieri maraton în vederea stabilirii, pentru prima dată, a unui acord privind eliminarea treptată a utilizării cărbunelui, petrolului și gazelor care emit CO2, principala sursă de emisii care provoacă încălzirea.

Având în vedere că finanțele ocupă, de asemenea, un loc important pe agenda reuniunii, președinția COP28 din Emiratele Arabe Unite a publicat, în ajunul summit-ului, o propunere pentru ca țările să adopte în mod oficial schițele unui nou fond al ONU pentru acoperirea pierderilor și pagubelor în țările sărace afectate de dezastre climatice, cum ar fi inundațiile extreme sau seceta persistentă.

Un progres în ceea ce privește fondul pentru daune – pe care națiunile mai sărace îl cer de ani de zile – ar putea ajuta la ungerea roților pentru alte compromisuri care vor fi făcute în timpul summit-ului de două săptămâni.

Unii diplomați au declarat că speră ca proiectul de acord să fie aprobat rapid, iar un delegat a descris posibilitatea unor obiecții în acest moment ca fiind „deschiderea cutiei Pandorei”. Acordul a fost elaborat după mai multe luni de negocieri dificile care au implicat țări bogate și țări în curs de dezvoltare.

COP28 este cea de-a 28-a reuniune anuală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice.

Summit-ul are loc la Dubai, în Emiratele Arabe Unite (EAU), în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023.

Citește și