• SUA impun interdicții de călătorie pentru zeci de persoane care au atacat palestinieni în Cisiordania.
  • Secretarul de stat Antony Blinken a precizat printr-o declarație pe X că persoanele sancționate sunt acuzate de subminarea păcii, securității sau stabilității în Cisiordania.
  • Blinken precizează că acestor persoane li se va interzice să călătorească în Statele Unite.

Departamentul de Stat al SUA va impune interdicții de viză împotriva persoanelor implicate în subminarea păcii, securității sau stabilității în Cisiordania ocupată, a declarat marți secretarul de stat Antony Blinken, scrie Reuters.

Restricțiile îi vor viza pe cei care au comis acte de violență sau au întreprins alte acțiuni care restricționează accesul civililor la servicii esențiale și nevoi de bază și se pot aplica și membrilor de familie ai acestor persoane, a precizat Blinken.

Președintele Joe Biden și alți înalți oficiali americani au avertizat în repetate rânduri că Israelul trebuie să acționeze pentru a pune capăt violențelor comise de coloniștii israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania, care s-au intensificat de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

„Am subliniat guvernului israelian necesitatea de a face mai mult pentru a-i trage la răspundere pe coloniștii extremiști care au comis atacuri violente împotriva palestinienilor din Cisiordania”, a declarat Blinken.

În timpul întâlnirilor din Israel de săptămâna trecută, Blinken le-a spus oficialilor că Washingtonul este „pregătit să ia măsuri folosind propriile noastre autorități”, a spus el.

Primele interdicții în cadrul noii politici ar urma să fie impuse marți, iar alte desemnări vor fi făcute în zilele următoare, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, adăugând că, în cele din urmă, aceasta va avea un impact asupra a zeci de persoane.

Orice israelian cu o viză americană existentă care a fost vizat va fi notificat că viza i-a fost revocată, a spus Miller.

Citește și