• Israelul a obținut planul de atac al Hamas, dar l-a considerat prea dificil de aplicat.
  • Documentul de 40 de pagini a fost denumit „Zidul Ierihonului”.
  • Ted Singer, fost angajat CIA: Informațiile israeliene au eșuat pe 7 octombrie.

Oficialii israelieni au obținut planul de luptă al Hamas pentru atacul terorist din 7 octombrie cu mai mult de un an înainte ca acesta să aibă loc, scrie The New York Times.

Guvernanții și specialiștii în informații israelieni au respins, însă, planul, considerându-l prea dificil pentru Hamas să îl realizeze.

Documentul de aproximativ 40 de pagini, pe care autoritățile israeliene l-au numit „Zidul Ierihonului”, a subliniat exact, punct cu punct, tipul de invazie devastatoare care a dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane și răpirea altor 240.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Dacă ar fi fost luat în considerare, alături de mesajele de îngrijorare ale militarilor care executau serviciul de pază de la granița cu Gaza, care raportau mișcări ale teroriștilor, masacrul ar fi putut contracarat printr-o acțiune militară mult mai puternică.

Documentul tradus, care a fost revizuit de The New York Times, nu a stabilit o dată pentru atac, dar a descris un atac metodic menit să copleșească fortificațiile din jurul Fâșiei Gaza, să preia orașele israeliene și să ia cu asalt bazele militare cheie, inclusiv sediul unei divizii.

Hamas a urmat planul cu o precizie șocantă. Documentul a cerut un baraj de rachete la începutul atacului, drone pentru a distruge camerele de securitate și mitraliere automate de-a lungul frontierei și oameni înarmați pentru a intra în Israel în masă în parapante, motociclete și pe jos – toate acestea s-au întâmplat pe 7 octombrie.

Informațiile israeliene au eșuat, conform unui fost angajat CIA, Ted Singer, care compară războiul declanșat de Hamas cu atacurile teroriste din 11 septembrie.

Cum ar putea acționa armata Israelului

În urma încetării armistițiului, armata israeliană a reluat atacurile aeriene și terestre. IDF ar putea intra terestru și în sudul Fâșiei și nu va mai accepta ca o forță militară să fie posibilă în Gaza sau Cisiordania.

În această dimineață, cu puțin timp înainte de ora 06:00, și cu mai bine de o oră înainte de încetarea formală a acordului, IDF a transmis că a interceptat o rachetă lansată din nordul Fâșiei Gaza.