• Florin Cîţu a stat în sediul DNA mai puţin de o jumătate de oră.
  • Fostul premier a fost chemat de procurori pentru a i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu.
  • „Nu pot să fac mai multe declaraţii. Mi-am îndeplinit atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare”, a spus Florin Cîţu.

UPDATE

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Cîțu Florin, în prezent senator, la data faptelor având și funcția de prim – ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

ȘTIRE INIȚIALĂ

Fostul premier Florin Cîțu a declarat miercuri, după ce a ieşit din sediul DNA, că şi-a exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare şi că are încredere în justiţie. În prezent senator, Florin Cîţu a rămas fără imunitate, în urma unei decizii a Senatului din 29 noiembrie.

Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

Florin Cîţu a stat în sediul DNA mai puţin de o jumătate de oră, el fiind chemat de procurori pentru a i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.

„Nu pot să fac mai multe declaraţii. Mi-am îndeplinit atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare. Binenţeles, am încredere în justiţie. Nu pot să discut despre un dosar în care urmează o anchetă (…) Ce pot să vă spun este că mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare (…) Dacă vă uitaţi la execuţia bugetară pe 2021, veţi vedea că execuţia este mai bună decât se estimase la începutul anului (…) Adevărul o să iasă la suprafaţă în timpul acestei anchete”, a răspuns Florin Cîţu la întrebările jurnaliştilor.

Citește și