• Modificarea ADN-ului ar putea deschie cutia Pandorei pentru alte boli
  • Procedeul ar putea face mai mult rău decât bine, în încercarea de eliminare a unor boli
  • Raportul publicat de o comisie de experți îndeamnă la prudență

La finalul anului 2018, primul bebeluș modificat genetic se năștea în China, aducând de la sine o amplă dezbatere cu privire la acest subiect. Între timp, savantul din spatele proiectului a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar controversa a rămas și a dat naștere unei comisii de experți din 10 țări, care au analizat subiectul și au ajuns la concluziă ca tehnica nu este sigură, relatează BBC.

Aparent, editarea genelor embrionilor ar putea ajuta la eliminarea riscului apariției unor boli, dar oamenii de știință avertizează că acest procedeu ar putea, în cele din urmă, face mai mult rău decât bine, nu numai individului, dar și viitoarelor generații care vor moșteni aceleași gene.

Un exemplu concret este tehnologia CRISPR, un sistem biologic descoperit în 2012, care modifică ADN-ul. Acesta scanează genomul pentru a găsi locația țintită, folosind apoi ‘foarfece moleculare’ pentru a tăia secvența defectuoasă. Testele în laborator au arătat că procedeul nu este perfect, deoarece poate elimina prea mult ADN, modificând alte gene importante și declanșând alte boli, precum cancerul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Comisia de experți a făcut recent câteva recomandări, printre care aprofundarea subiectului în societate, înainte ca un stat să permită acest tip de modificare genetică. În cazul aprobării, utilizarea ar trebui să fie limitată la boli grave, care scurtează viața subiectului. De asemenea, fiecare stagiu al dezvoltării ar trebui serios verificat, iar sarcinile și viitorii copii saă fie urmăriți.

Nu toata lumea este de acord cu raportul recent publicat, cum ar fi Sarah Norcross, de la Progress Educational Trust, care, conform BBC, a spus: “Criteriile raportului, pentru prima utilizare clinică acceptabilă a editării genomului liniei germinale la oameni, sunt mult prea înguste. Mai mult, raportul se îndepărteaza de la competența științifică”, iar mare parte din acesta “se referă la guvernare, care este punctul central al unui proiect separat de editare a genomului a Organizației Mondiale a Sănătății.”