- Destinațiile aduc și foarte multe oportunități de a încorpora tratamente pentru afecțiuni de sănătate mintală precum demența.
- Intrarea într-un mediu nou și trăirea de noi experiențe facilitează atât stimularea cognitivă, cât și senzorială.
- Studiul arată că turismul stimulează bunăstarea fizică și psihologică.
Asemănător cu terapia prin muzică sau prin artă, oamenii de știință spun că terapia prin călătorie poate fi benefică pentru cei care se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Echipa de cercetare, mai mulți experți în turism, sănătate publică și marketing, și-a propus să analizeze modul în care turismul și petrecerea vacanțelor pot fi benefice pentru persoanele diagnosticate cu demență.
„Experții medicali pot recomanda tratamente pentru demență, cum ar fi terapia prin muzică, exercițiile fizice, stimularea cognitivă, terapia de rememorare, stimularea senzorială și adaptări ale orelor de masă și ale mediului în care trăiește pacientul”, spune cercetătorul principal, Dr. Jun Wen, într-un comunicat al universității.
„Toate acestea sunt, de asemenea, des întâlnite atunci când se află în vacanță. Această cercetare este printre primele care discută conceptual despre modul în care aceste experiențe turistice ar putea funcționa potențial ca intervenții în cazul demenței”.
Potrivit Dr. Wen, marea varietate de destinații și atracții potențiale din întreaga lume se traduce prin foarte multe oportunități de a încorpora tratamente pentru afecțiuni de sănătate mintală precum demența. De exemplu, intrarea într-un mediu nou și, în consecință, trăirea de noi experiențe, facilitează atât stimularea cognitivă, cât și senzorială. „Exercițiile fizice au fost legate de bunăstarea mentală, iar călătoriile implică adesea o activitate fizică sporită, cum ar fi mai multe plimbări”, explică autorul studiului. „Orele de masă sunt adesea diferite în vacanță: de obicei sunt mai multe afaceri sociale cu mai multe persoane și s-a constatat că mesele în stil familial influențează pozitiv comportamentul alimentar al pacienților cu demență.”
„Apoi mai sunt elementele de bază, cum ar fi aerul proaspăt și soarele care cresc nivelul de vitamina D și serotonină. Tot ceea ce se adună pentru a reprezenta o experiență turistică holistică, face ușor de văzut cum pacienții cu demență pot beneficia de turism ca intervenție.”
Aceste constatări par deosebit de oportune, având în vedere preocupările globale pe care pandemia COVID-19 le-a adus multor călători. „S-a constatat că turismul stimulează bunăstarea fizică și psihologică”, adaugă Dr. Wen. „Așadar, după COVID, este un moment bun pentru a identifica locul turismului în sănătatea publică – și nu doar pentru turiștii sănătoși, ci și pentru grupurile vulnerabile.”
Dr. Wen ar dori să vadă alte cercetări colaborative efectuate pentru a examina modul exact în care turismul poate îmbunătăți viața persoanelor cu diverse afecțiuni de sănătate mintală.
„Încercăm să facem ceva nou în ceea ce privește crearea unei punți între turism și știința sănătății”, conchide cercetătorul. „Va trebui să existe mai multe cercetări empirice și dovezi pentru a vedea dacă turismul poate deveni una dintre intervențiile medicale pentru diferite boli precum demența sau depresia. Așadar, turismul nu înseamnă doar a călători și a te distra; trebuie să regândim rolul pe care îl joacă turismul în societatea modernă.”