• Slovacia și Liverpool au derulat campanii de testare în masă pentru combaterea epidemiei de coronavirus.
  • Slovacia a cheltuit 100 de milioane de euro, dar numărul infectărilor a început să crească din nou.
  • Marea Britanie a cheltuit 100 de miliarde de lire sterline, însă rezultatele nu sunt foarte clare.
  • Cercetătorii spun că nu testarea în masă este soluția pentru combaterea epidemiei, ci adaptarea comportamentului.

În Slovacia, campania de testare COVID-19 a fost lipsită de sens, în timp ce în nordul Angliei, în Liverpool, este puternic criticată, relatează Le Journal du Dimanche.

„Am pierdut lupta pentru testarea în masă, ca alternativă la izolare”, a declarat premierul slovac, Igor Matovič, în cursul zilei de miercuri.

Provocarea de a testa întreaga populație nu a fost o soluție pentru combaterea epidemiei. Numărul de îmbolnăviri crește în Slovacia, deși țara a fost ferită de primul val. Astfel, Guvernul este obligat să aplice măsuri stricte.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Operațiunea de testare în masă a fost comparată de Igor Matovic cu „debarcările din Normandia”: 3.6 milioane de persoane au fost depistate într-un weekend, de la începutul lunii noiembrie. Asta înseamnă două treimi din populație.

Cum s-a organizat Slovacia pentru testarea în masă

Au fost mobilizați peste 45.000 de medici, soldați și voluntari în aproximativ 5.000 de centre.

Angajatorii au fost obligați să solicite angajaților un certificat prin care să demonstreze că sunt negativi. Acest lucru i-a determinat pe oameni să se testeze.

În urma testării, 38.000 de cazuri pozitive au fost depistate. Costurile testării s-au ridicat la suma de 100 de milioane de euro.

Deși s-au făcut toate aceste eforturi, după o perioadă, curba infectărilor a început din nou să crească.

Operațiunea de testare în masă din Marea Britanie, criticată în plin Brexit

Éric Billy, cercetător în imuno-oncologie la Strasbourg a spus că: „Testele ne ajută să ne facem o idee despre răspândirea virusului, dar putem lupta împotriva epidemiei doar prin adaptarea comportamentului”.

Rezultatele testării în masă în Marea Britanie nu sunt foarte clare. Boris Johnson a prezentat Operațiunea Moonshot, care are ca scop testarea populației engleze.

Liverpool este orașul în care s-a dat startul testării în masă. Este orașul pilot, așa că aici vor fi evaluate beneficiile unei astfel de campanii.

Totuși, mai mulți cercetători din Marea Britanie spun că protocolul aplicat este lipsit de transparență.

Specialiștii spun că declinul curbei infectărilor locale a început în octombrie, datorită izolării stricte impuse în Liverpool. Prin urmare, este imposibil să poată fi măsurat efectul real al acestei campanii.

O altă critică adusă campaniei de testare în masă din Liverpool este costul foarte mare la nivel național: 100 de miliarde de lire sterline.