• Testele antigen urmează să fie numărate, raportate și oficial
  • Adrian Marinescu spune că monitorizarea testelor rapide ne va ajuta să „fim mai aproape de numărul real de infectări“

Update: Din 5 ianuarie, testele rapide intră în rapoartele oficiale

„Confirmarea promptă a cazului suspect este necesară pentru a asigura, rapid și eficient, supravegherea epidemiologică a contacților, implementarea măsurilor de prevenire și control al infecției, precum și colectarea informațiilor epidemiologice și clinice relevante“, se arată în decizia autorităților.

Știrea inițială

Cât de reală e situația îmbolnăvirilor COVID raportate în buletinul din fiecare zi, de la ora 13.00? E o discuție pe care o purtăm deja de jumătate de an. Au recunoscut și oficialii că numărătoarea nu este completă.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
AUR ESTE GATA SĂ-ȘI ASUME GUVERNAREA
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
CARE E SOARTA TIKTOK
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA

Introducerea testelor rapide în această monitorizare ar putea să ne arate cum stăm exact. Informația de ultimă oră este că aceste teste urmează să fie numărate, raportate și oficial.

Totul a început de la un ordin de ministru, de la jumătatea lunii decembrie, care impune ca toate laboratoarele private, toate firmele care efectuează astfel de teste să raporteze mai departe rezultatul. Rezultatele trebuie transmise către DSP, apoi INSP centralizează și vor fi transmise în buletinele zilnice date de Grupul de Comunicare Strategică.

Medicul Adrian Marinescu spune că monitorizarea testelor rapide ne va ajuta să „fim mai aproape de numărul real de infectări“: „Când PCR-ul nu poate fi făcut la nivelul pe care ni-l dorim, adică nu sunt suficiente teste, putem să folosim complementar testele antigenice, mai ales că există teste care au acuratețe foarte bună, nu cum are PCR, dar totuși bună. Și atunci ne va ajuta ca toate aceste teste să fie raportate și să fim mai aproape de numărul real de infectări“.

Întrebat dacă așa vom avea o imagine mai concretă și mai clară de ansamblu, medicul Octavian Jurma a răspuns: „Cred că da. Sunt acceptate în mare măsură, mai ales în combinație cu simptomatologia de care sunt de obicei însotițe. E o unealtă utilă. Este important să știm câți oameni sunt diagnosticați ca pozitivi, nu doar cu testele PCR. Așa vom avea o idee mult mai bună“.