• Mulți fumători s-au orientat către vaping ca o alternativă mai practică la țigările tradiționale.
  • Unii chiar cred că acestea nu sunt atât de dăunătoare ca și cele „adevărate”.
  • Un nou studiu demonstrează că unele efecte cardiace ale ingredientelor din țigările electronice sunt la fel sau chiar mai rele decât cele convenționale.

Mulți fumători s-au orientat către vaping ca o alternativă mai practică la țigările tradiționale. Unii chiar cred că acestea nu sunt atât de dăunătoare ca și cele „adevărate”. Cu toate acestea, concluziile unui nou studiu condus de Universitatea din Louisville sugerează contrariul – demonstrând că unele efecte cardiace ale ingredientelor din țigările electronice sunt la fel sau chiar mai rele decât cele convenționale.

Utilizarea țigărilor electronice a cunoscut o creștere exponențială a utilizării în ultimii ani, în special în rândul tinerilor. Înainte de pandemie, 25% dintre liceenii americani și 10% dintre elevii de gimnaziu au declarat că foloseau țigări electronice. Până în prezent, implicațiile asupra sănătății au fost dezbătute, deoarece vapurile nu suferă combustie, iar trecătorii nu riscă să fie expuși la substanțe cancerigene, spre deosebire de țigările convenționale. Problema este că vaporii livrează aldehide, particule și nicotină la niveluri similare cu cele ale țigărilor.

Cercetătorii au testat implicațiile cardiace ale inhalării de aerosoli de țigări electronice la șoareci, concentrându-se asupra celor două ingrediente principale din țigările electronice fără nicotină, propilenglicol și glicerină vegetală, sau din țigările electronice cu aromă cu nicotină. Aceștia au descoperit că, indiferent de tip, ritmul cardiac al șoarecilor a încetinit în timpul expunerii la puf și a accelerat după aceea, sugerând că organismul lor a reacționat la inhalare cu un răspuns de rezistență. În plus, fumul de țigară electronică provenit de la un lichid cu aromă de mentol sau de la propilenglicol însuși a provocat aritmii ventriculare și alte anomalii legate de conduita cardiacă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Descoperirile noastre demonstrează că expunerea pe termen scurt la țigările electronice poate destabiliza ritmul cardiac prin intermediul unor substanțe chimice specifice din e-lichid”, explică Alex Carll, profesor asistent în cadrul Departamentului de Fiziologie al UofL, care a condus studiul. Aceste constatări sugerează că utilizarea țigărilor electronice care conțin anumite arome sau solvenți poate perturba sistemul de conducere al inimii și poate provoca aritmii. Aceste efecte ar putea crește riscul de fibrilație atrială sau ventriculară și de stop cardiac subit.”

În timp ce vaporii îi ajută pe oameni să renunțe la țigările obișnuite, natura lor cu aromă de fructe, electronică și cu miros neutru îi face pe tineri să le încerce fără să știe cum le afectează sănătatea.

Constatările acestui studiu sunt importante, deoarece oferă noi dovezi că utilizarea țigărilor electronice ar putea interfera cu ritmurile normale ale inimii – ceea ce nu știam până acum”, spune Aruni Bhatnagar, profesori în cadrul Diviziei de Medicină a Mediului din cadrul U of L. Acest lucru este extrem de îngrijorător, având în vedere creșterea rapidă a utilizării țigărilor electronice, în special în rândul tinerilor.”

Deoarece este vorba de un studiu pe animale, cercetătorii sunt de acord că sunt necesare de urgență mai multe cercetări atât pe animale, cât și pe oameni, pentru a stabili concluzii mai solide cu privire la potențialul impact cardiac al acestor dispozitive de fumat. Constatările sunt publicate în revista Nature Communications.