• Un nou studiu sugerează că expunerea la anumite substanțe chimice din lichidele țigărilor electronice poate declanșa aritmii cardiace și disfuncții.
  • CDC spune că țigările electronice au fost cel mai frecvent utilizat produs de tutun în rândul tinerilor începând cu 2014.
  • S-a constatat că peste 2,5 milioane de elevi de liceu și de gimnaziu folosesc țigări electronice.

Un nou studiu sugerează că expunerea la anumite substanțe chimice din lichidele țigărilor electronice poate declanșa aritmii cardiace și disfuncții – efecte cardiace similare sau mai grave decât cele pe care le pot provoca țigările convenționale.

Cercetarea realizată de Christina Lee Brown Envirome Institute din cadrul Universității din Louisville a constatat că expunerea la aerosoli de țigări electronice poate provoca aritmii cardiace – bătăi premature și bătăi ale inimii sărite – la șoareci.

„Descoperirile noastre demonstrează că expunerea pe termen scurt la țigările electronice poate destabiliza ritmul cardiac prin intermediul unor substanțe chimice specifice din e-lichid”, a declarat Alex Carll, profesor asistent în cadrul Departamentului de Fiziologie al Universității din Louisville,într-un comunicat de presă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Potrivit lui Carll, care a condus studiul, acest lucru sugerează că utilizarea țigărilor electronice „care implică anumite arome sau solvenți” poate perturba conducerea electrică a inimii și provoca aritmii, ceea ce ar putea crește riscul de fibrilație atrială sau ventriculară și de stop cardiac brusc.

Având în vedere că s-a demonstrat că anumite ingrediente specifice din lichidele pentru țigări electronice promovează aritmiile, subliniază „nevoia urgentă” de a efectua mai multe cercetări privind efectele cardiace ale acestor componente la animale și la oameni, a declarat Carll.

„Constatările acestui studiu sunt importante, deoarece oferă noi dovezi că utilizarea țigărilor electronice ar putea interfera cu ritmurile cardiace normale – ceva ce nu știam până acum”, a declarat în comunicat Aruni Bhatnagar, profesor în cadrul Diviziei de medicină a mediului de la Universitatea din Louisville.

Bhatnagar a adăugat: „Acest lucru este extrem de îngrijorător, având în vedere creșterea rapidă a utilizării țigărilor electronice, în special în rândul tinerilor.”

În 2021, aproximativ 2,8% dintre elevii de gimnaziu și 11,3% dintre elevii de liceu au raportat că au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor. CDC spune că țigările electronice au fost cel mai frecvent utilizat produs de tutun în rândul tinerilor începând cu 2014.

În cadrul studiului, oamenii de știință au testat efectele asupra inimii șoarecilor ale aerosolilor de țigară electronică inhalați din cele două ingrediente principale ale e-lichidelor – propilenglicol fără nicotină și glicerină vegetală – sau din e-lichidurile cu arome din comerț cu amănuntul care conțin nicotină.

Pentru toți aerosolii de țigară electronică, ritmul cardiac al animalelor a încetinit în timpul expunerii la inhalare și s-a accelerat după aceea, în timp ce variabilitatea ritmului cardiac a scăzut, indicând răspunsuri de stres de tip „luptă sau fugi”, se arată în comunicat.

Iar pufurile de țigară electronică dintr-un lichid cu aromă de mentol sau doar din propilenglicol au provocat aritmii ventriculare și alte nereguli de conducere în inimă, au constatat cercetătorii. Ei au spus că munca lor se adaugă la un grup tot mai mare de cercetări privind potențialul toxicitate și impactul țigărilor electronice asupra sănătății, raportat de către Centrul de reglementare a tutunului și dependență al Asociației Americane a Inimii, al cărui institut emblematic este Universitatea din Louisville.

Carll și colegul său Matthew Nystoriak, profesor asociat de medicină la Universitatea din Louisville, au primit în iunie finanțare de la National Institutes of Health pentru o cercetare care să determine efectele aromelor de țigări asupra inimii.

La începutul acestei luni, Food and Drug Administration a publicat studiul său anual National Youth Tobacco Survey, care a constatat că peste 2,5 milioane de elevi de liceu și de gimnaziu folosesc țigări electronice.