Nemurirea și tinerețea veșnică sunt doar mituri, potrivit noilor cercetări care ar putea pune capăt, în cele din urmă, întrebării dacă putem trăi pentru totdeauna.
Oamenii de știință au petrecut decenii încercând să valorifice puterea genomicii și a inteligenței artificiale pentru a găsi o modalitate de a preveni sau chiar de a inversa îmbătrânirea, anunță The Guardian.
Studiu: nu putem încetini ritmul la care îmbătrânim din cauza „constrângerilor biologice”
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători din 14 țări și a inclus experți de la Universitatea din Oxford.
„Descoperirile noastre susțin teoria conform căreia, mai degrabă decât încetinirea îmbătrânirii, oamenii trăiesc mult mai mult datorită scăderii ratei mortalității la vârste mai mici”, a spus cercetătorul José Manuel Aburto de la Oxford.
„Am comparat datele despre naștere și deces de la oameni și primate și am constatat că acest model general al mortalității era același la toate. Acest lucru sugerează că factorii biologici, mai degrabă decât factorii de mediu, controlează în cele din urmă longevitatea”, a precizat specialistul.
Oamenii trăiesc mai mult pe măsură ce sănătatea și condițiile de viață se îmbunătățesc, ceea ce duce la creșterea longevității la întreaga populație. Cu toate acestea, o creștere accentuată a ratei mortalității, pe măsură ce anii trec, este evidentă la toate speciile.
Dezbaterea despre cât de mult putem trăi a împărțit comunitatea academică de-a lungul a zeci de ani, în Marea Britanie, acolo unde sunt cel puțin 260 de companii, 250 de investitori, 10 organizații non-profit și 10 laboratoare de cercetare în acest domeniu.