• Miopia afectează aproximativ o treime din adolescenții de peste tot.
  • Pandemia e unul dintre motivele pentru care suferim de miopie.
  • Miopia în rândul copiilor s-a triplat în ultimii 30 de ani.

Pandemia i-a ținut pe copii departe de parcuri și i-a închis în casă – iar consecințele încep să iasă la iveală abia acum.

Lockdown-ul e unul dintre motivele pentru care vederea copiilor s-a deteriorat. Atunci când a venit carantina peste noi, au apărut restricțiile, iar școlile s-au închis, copii au fost nevoiți să își găsească cât mai multe activități de făcut în casă. Pandemia i-a adus mai mult în fața televizoarelor, tabletelor sau consolelor de jocuri video. Din această cauza rata miopiei s-a triplat în ultimii 30 de ani și a ajuns la aproape 35% de la 25%.

În prezent, miopia afectează aproape o treime din totalul copiilor şi adolescenţilor de peste tot, arată cercetătorii chinezi de la Universitatea Sun Yat-sen care au analizat 276 de studii făcute pe 5 milioane de copii din 50 de țări. Afecțiunea apare atunci când copilul se uită de aproape la ecrane sau cărți, iar lumina nu mai ajunge corect pe retină. Asta face ca obiectele de la depărtare să pară încețoșate. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că până în 2050 mai mult de 50% dintre persoane vor avea probleme cu vederea.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Cei mai afectați de miopie sunt tinerii din Asia de Est: Japonia 85% și Coreea de Sud 75%. Rusia le prinde din urmă cu peste 40%. La pol opus stau Paraguay și Uganda unde doar 1% dintre copii au această afecțiune.

Nici românii nu sunt feriți de problemele cu vederea. Peste 50% poartă ochelari și 6% poartă lentile, arată un studiu făcut de Asociația Oftalmologilor. Doar 30% dintre români se duc la un control oftalmologic și asta doar atunci când observă ca văd încețoșat, 10% nu au fost niciodată și tot 10% spun că ar trebui să poarte ochelari, dar nu o fac.

Citește și