Transpirația nocturnă: Poate fi un semn al unei boli de care nu știi

transpiri noaptea

transpiri noaptea

Deși transpirația nocturnă este îngrijorătoare, experții spun că este și destul de comună. Într-un studiu, 41% dintre participanți au raportat transpirații nocturne.

Transpirațiile nocturne pot fi cauzate de o mare varietate de afecțiuni medicale, inclusiv infecții, medicamente, hormoni, stres și anxietate”, spune Cassie Majestic, MD, medic de urgență în Orange, California.

Cunoscută și sub denumirea de hiperhidroză a somnului, transpirațiile nocturne apar pe parcursul mai multor săptămâni, chiar și atunci când temperatura din dormitorul tău este rece. Nu este doar o transpirație ușoară, ci simți că lenjeria ta de pat este umedă.

Uneori, transpirațiile nocturne pot fi cauzate de faptul că în dormitorul tău este prea cald”, spune Saralyn Mark, MD, endocrinolog, geriatru și specialist în sănătatea femeilor și fondator al SolaMed Solutions. 

Alteori, poate fi modul în care corpul tău îți spune că ceva se întâmplă cu sănătatea ta. Adică, o afecțiune medicală de bază sau anumite medicamente ar putea fi o cauză potențială a transpirațiilor nocturne”, adaugă ea.

Cauzele comune ale transpirațiilor nocturne

Menopauza

Până la 85% dintre femeile care trec prin perimenopauză și menopauză experimentează bufeuri, schimbări bruște intense ale temperaturii corpului (în principal explozii de căldură corporală sau bufeuri) și raportează adesea că aceste simptome ale menopauzei sunt mai accentuate pe timp de noapte.

Bufeurile și transpirațiile nocturne apar din cauza nivelurilor hormonale în schimbare”, spune dr. Mark. Dacă medicul tău constată că transpirațiile nocturne sunt cauzate de modificări ale producției de estrogen și progesteron, întreabă despre terapia hormonală, care poate ameliora adesea simptomele menopauzei și anume bufeuri care provoacă transpirații nocturne.

Medicamente

Potrivit Dr. Majestictranspirațiile nocturne sunt un efect secundar al multor medicamente comune, inclusiv:

Poți verifica cu medicul tău primar sau cu farmacistul dacă trebuie să îți faci griji că transpirațiile nocturne ar putea fi un efect secundar al vreunui medicament pe care îl iei.

Stresul

Stresul și anxietatea sunt, de asemenea, cauze frecvente ale transpirațiilor nocturne, spune dr. Majestic. „De obicei, vor exista alte simptome, cum ar fi schimbări de dispoziție, probleme cu somnul, tristețe sau hiperactivitate extremă, ori oboseală constantă”, spune ea.

Dacă stresul sau anxietatea sunt cauza transpirațiilor nocturne, medicul îți poate recomanda terapie prin vorbire, un antidepresiv sau schimbarea stilului de viață.

Tiroidă hiperactivă

Transpirațiile nocturne pot fi, de asemenea, un simptom al tulburărilor endocrine, cum ar fi o problemă cu tiroida, potrivit informațiilor transmise de dr. Mark. O tiroidă hiperactivă (cunoscută și sub numele de hipertiroidism) poate provoca transpirații nocturne, transpirație excesivă, anxietate și probleme de somn.

Testele simple de sânge pot determina dacă o boală tiroidiană ar putea cauza simptomelor tale, astfel încât medicul să îți poată prescrie medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Reflux acid

Unele persoane cu reflux acid sau cu boala de reflux gastroesofagian mai severă (GERD) pot prezenta atât arsuri la stomac pe timp de noapte, cât și transpirație excesivă.

Persoanele cu GERD experimentează arsuri la stomac de cel puțin două ori pe săptămână timp de câteva săptămâni”, spune dr. Mark.

Mâncăruri picante

Anumite alimente picante care conțin capsaicină declanșează aceiași nervi care te fac să te simți cald, determinând răcirea transpirației. Evitarea acestora prea aproape de ora de culcare poate ajuta.

Infecții

Orice infecție care provoacă febră poate duce la transpirații nocturne, fie că este vorba despre gripă, o infecție bacteriană, cum ar fi un abces, sau o infecție gravă, cum ar fi endocardită. Unele persoane cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi tuberculoza și HIV, pot experimenta și transpirații nocturne.

Unele tipuri de cancer

Transpirațiile nocturne pot fi un simptom al anumitor tipuri de cancer, cum ar fi limfomul non-Hodgkin sau leucemia. Limfoamele se prezintă de obicei cu transpirații nocturne foarte severe. Cu toate acestea, dr. Mark spune că și alte simptome sunt de obicei prezente, cum ar fi pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate inexplicabilă.

COVID-19

Deși nu a fost considerat inițial un simptom al noului coronavirus, există rapoarte că transpirațiile nocturne vin împreună cu infecția cu varianta Omicron. Este unul dintre semnele care diferențiază tulpinile mai noi ale virusului, alături de durerea în gât.

Când ar trebui să fii îngrijorat de transpirația nocturnă?

Vestea bună, conform dr. Majestic, este că transpirațiile nocturne nu sunt de obicei un simptom al unei afecțiuni medicale grave.

Transpirațiile nocturne sunt cele mai îngrijorătoare atunci când durează în jur de două săptămâni sau mai mult și sunt însoțite de alte simptome. Fiți conștienți de simptome precum pierderea neintenționată în greutate, febră sau frisoane, dureri corporale și dureri articulare sau ganglioni limfatici măriți”, spune dr. Majestic.

Dacă observi transpirații nocturne însoțite de oricare dintre aceste semne de avertizare, dr. Majestic recomandă să apelezi la asistență medicală cât mai curând posibil pentru a detecta anumite afecțiuni. Transpirațiile nocturne persistente fără alte semne ar trebui, de asemenea, să determine o vizită la un medic.

În timpul unui consult, medicul va lua un istoric medical detaliat și poate, de asemenea, comanda analize de sânge pentru a determina cauza de bază.

Exit mobile version