• Trei români au fost salvaţi prin transplant de ficat şi rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar.
  • Este o premieră realizată în baza unui acord de colaborare dintre Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Executivă de Supervizare Medicală din Bulgaria.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), acordul de colaborare a fost semnat în luna iulie. Conform acestuia, dacă anumite organe nu pot fi folosite la noi în ţară, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Bulgaria şi invers. Protocolul este în vigoare pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 3 ani dacă există avizul favorabil al celor două părţi.

„Rezultatele acestei colaborări s-au şi concretizat de altfel în vieţi salvate. Astfel, în data de 10 noiembrie ne-au fost oferite, pentru a doua oară de la semnarea acestui protocol, organe de la donatori bulgari. Dacă prima dată organele oferite şi prelevate nu au putut fi transplantate din motive medicale, asistăm acum la o premieră pentru activitatea de transplant în România: 3 pacienţi români salvaţi prin transplant de ficat şi rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar”, a declarat Radu Zamfir, director executiv ANT.

Echipe de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni s-au deplasat, cu sprijinul Ambulanţei Bucureşti, la Spitalul „Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo pentru prelevarea ficatului şi a rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Intervenţia de transplant hepatic a fost realizată la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni şi a salvat viaţa unui pacient de 34 de ani.

În acelaşi timp, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni s-au realizat două intervenţii de transplant renal, alţi doi pacienţi de 29 de ani şi 30 ani fiind salvaţi.

„Trebuie subliniat faptul că a fost pentru prima dată când în România s-a realizat un import de organe, iar pacienţii români au beneficiat de generozitatea altor cetăţeni europeni. Transmitem încă o dată sincere condoleanţe şi mulţumiri familiei donatorului”, a mai spus Radu Zamfir.

Potrivit ANT, anul acesta, în România s-au înregistrat 41 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. S-au efectuat 35 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 8 intervenţii de ficat de la donatori în viaţă, 130 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 72 de transplanturi renale fiind efectuate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. De asemenea, s-au realizat anul acesta 3 transplanturi de cord şi un transplant pulmonar şi au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 2 grefe pulmonare, iar către Italia 2 grefe cardiace, 1 grefă hepatică şi 1 grefă pulmonară.