• Există trei tipuri diferite de COVID prelungit, fiecare cu simptomatologii diferite, au declarat cercetătorii.
  • S-au analizat trei tipuri diferite de COVID prelungit care au fiecare simptome distincte.
  • Experții de la King’s College din Londra au declarat că se pare că există trei „subtipuri” ale acestei afecțiuni – Long COVID.

Există trei tipuri diferite de COVID prelungit, fiecare cu simptomatologii diferite, au declarat cercetătorii.

S-au analizat trei tipuri diferite de COVID prelungit care au fiecare simptome distincte. Experții de la King’s College din Londra au declarat că se pare că există trei „subtipuri” ale acestei afecțiuni – Long COVID.

Cercetătorii au examinat 1.459 de persoane care trăiesc cu COVID prelungit definit de autorii studiului ca suferind de simptome timp de cel puțin 84 de zile de la infectare care au participat la studiul Zoe Health.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Materialul studiului, publicat pe medRxiv, susține că persoanele cu COVID îndelungat par a fi împărțite în trei grupuri principale, printre care:

Cei cu simptome neurologice, inclusiv oboseală, ceață cerebrală și dureri de cap, cel mai frecvent întâlnite în rândul celor care au fost infectați atunci când cele mai dominante tulpini erau alfa și delta.

Un al doilea grup a prezentat simptome respiratorii, inclusiv dureri în piept și dificultăți de respirație. Acest lucru a fost constatat mai frecvent în rândul celor infectați în timpul primului val al virusului.

Un ultim grup se confruntă cu o gamă variată de simptome, inclusiv palpitații cardiace, dureri musculare și dureri, precum și modificări ale pielii și părului, a precizat King’s College. Dar cercetătorii au spus că aceste trei subtipuri au fost evidente în toate variantele.

Autorul principal clinic Dr. Claire Steves, de la King’s College din Londra, a declarat: „Nu există nici o diferență între aceste trei subcategorii: „Aceste date arată clar că sindromul post-COVID nu este doar o singură afecțiune, ci pare să aibă la mai multe subtipuri.

„Înțelegerea cauzelor profunde ale acestor subtipuri poate ajuta la găsirea unor strategii de tratament.

Primul autor, Dr. Liane Canas, de la King’s College London, a adăugat: „Aceste informații ar putea ajuta la dezvoltarea unui diagnostic și a unui tratament personalizat pentru aceste persoane.”