• Te simți amețit până la cafeaua de dimineață? Te simți somnoros pentru tot restul zilei?
  • Mulți oameni consideră că este dificil să rămână vigilenți dimineața.
  • Dar un nou studiu a concluzionat că există lucruri pe care le poți face în acest sens.

Te simți amețit până la cafeaua de dimineață? Te simți somnoros pentru tot restul zilei? Mulți oameni consideră că este dificil să rămână vigilenți dimineața. Dar un nou studiu a concluzionat că există lucruri pe care le poți face în acest sens.

Dormi mai mult, fă mișcare și mănâncă micul dejun

După cum explică autorii în revista academică Nature Communications, cheia pentru a te trezi odihnit și activ constă în a avea grijă de trei factori cheie: somnul, exercițiile fizice și micul dejun.

Această concluzie este rezultatul unei analize comportamentale efectuate pe 833 de voluntari care, pe o perioadă de două săptămâni, au primit o varietate de mic dejunuri diferite, au purtat o brățară care le-a monitorizat activitatea fizică și parametrii somnului. De asemenea, li s-a cerut să țină un jurnal cu tot ceea ce au mâncat și cu nivelul de vigilență din momentul în care s-au trezit și pe tot parcursul zilei. Aceștia au descoperit că marele secret pentru a te trezi alert a fost exercițiul fizic substanțial cu o zi înainte, dormitul mai mult și mai târziu dimineața și un mic dejun bogat în carbohidrați complecși cu conținut limitat de zahăr.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Un control mai bun al glucozei

În parte, acest lucru a permis un control mai bun al nivelului de glucoză din sânge pe parcursul zilei. Modificările bruște ale glicemiei duc, de fapt, la oboseală, somnolență și amețeală, așa că este logic ca obiceiurile care îmbunătățesc controlul glicemiei să sporească vigilența.

Cu toate acestea, autorii subliniază că efectul celor trei obiceiuri este independent: punerea în aplicare a oricăruia dintre ele va duce la creșterea vigilenței și la îmbunătățirea concentrării, precum și la reducerea somnolenței pe parcursul zilei.