• Specialiștii spun că la toamnă va crește numărul infectărilor în cazul copiilor.
  • Rata de spitalizare, internare la ATI sau deces rămâne mică în cazul copiilor.
  • ECDC cere statelor să implementeze programe de testare în școli.
  • Specialiști spun că închiderea școlilor ar trebui să fie abia ultima soluție.

Vaccinarea copiilor nu face mari progrese. Consecințele se vor vedea abia la toamnă, când se vor întoarce la școală, arată ECDC. Specialiștii se așteaptă să apară focare de infectare la nivelul unităților școlare, focare care se pot extinde și în familiile copiilor.

Este tulpina delta mai periculoasă pentru copii?

Formele de boală nu sunt mai agresive, dar știm că tulpina delta se răspândește mult mai repede față de tulpinile de până acum. Centrul European de Prevenire și Control al bolilor spune a crescut gradul de transmite a bolii pentru toate categoriile de vârstă.

Chiar dacă adulții se vaccinează, asta nu va fi suficient pentru ca situația epidemiologică de la toamnă să se mențină stabilă, în contextul în care elevii se vor întoarce la școală. În rândul copiilor se înregistrează în continuare o rată mult mai scăzută de spitalizare, de internare la terapie intensivă sau de deces. Cu toate acestea, chiar coordonatorul campaniei de vaccinare de la noi, Valeriu Gheorghiță, spunea că vaccinarea copiilor duce și la o protecție pentru celorlalți membri ai familiei.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Care sunt soluțiile?

Specialiștii europeni nu susțin măsurile extreme, cum ar fi închiderea școlilor și o văd mai degrabă ca o ultimă soluție. Ei recomandă în schimb să fie implementate strategii de testare în școli pentru a descoperi din timp cazurile de infectare și pentru a lua toate măsurile necesare pentru a le izola.

Știm însă că la noi, inițiativa nu a funcționat. Un număr foarte mic de teste din cele alocate au fost folosite. Fie din lipsă de personal medical, fie din refuzul părinților sau chiar dezinteres din partea conducerilor unităților școlare. Specialiștii mai recomandă ca autoritățile să păstreze în continuare măsurile de igienă și să evite aglomerarea sălilor de clasă, astfel încât procesul educațional să continue, atât într-un mediu de siguranță, cât și într-unul optim pentru învățare, dar și de socializare între copii.