• Agențiile recomandaseră deja, încă din aprilie, un al doilea rapel, sau o a patra doză, pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani.
  • Directorul ECDC, Andrea Ammon, a declarat că în prezent se observă o creștere a ratelor de notificare a cazurilor de COVID-19.
  • Numărul de cazuri noi zilnice în regiunea europeană a OMS – care cuprinde 53 de țări și regiuni, inclusiv câteva din Asia Centrală – a depășit vineri 675.000.

Agențiile de sănătate și medicină din UE au anunțat luni că recomandă o a doua injecție de rapel a unui vaccin COVID pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, în contextul în care numărul infecțiilor a crescut din nou.

Având în vedere că numărul cazurilor și al spitalizărilor crește din nou, pe măsură ce intrăm în perioada de vară, îi îndemn pe toți să se vaccineze și să se vaccineze de rapel cât mai repede posibil, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Nu mai este timp de pierdut, a adăugat ea într-o declarație emisă de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Agențiile recomandaseră deja, încă din aprilie, un al doilea rapel, sau o a patra doză, pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani. Fac apel la statele membre să implementeze imediat al doilea rapel pentru toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, precum și pentru toate persoanele vulnerabile, a adăugat Kyriakides.

Directorul ECDC, Andrea Ammon, a declarat că în prezent se observă o creștere a ratelor de notificare a cazurilor de COVID-19 și o tendință de creștere a internărilor în spitale și în terapie intensivă și a gradului de ocupare în mai multe țări, determinată în principal de subvarianta BA 5 a variantei Omicron a coronavirusului.

Acest lucru semnalează începutul unui nou val de COVID-19 răspândit în întreaga Uniune Europeană. Există încă prea multe persoane expuse riscului de infecție severă cu COVID-19, pe care trebuie să le protejăm cât mai curând posibil, a adăugat Ammon.

Cu toate acestea, agențiile au mai spus că în acest moment nu este necesar să se administreze un al doilea rapel persoanelor cu vârsta sub 60 de ani care nu prezintă un risc mai mare de boală severă” sau celor care lucrează în domeniul sănătății sau în centre de îngrijire.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul cazurilor de COVID a crescut brusc de la sfârșitul lunii mai în cea mai mare parte a Europei. Numărul de cazuri noi zilnice în regiunea europeană a OMS – care cuprinde 53 de țări și regiuni, inclusiv câteva din Asia Centrală – a depășit vineri 675.000.